VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seriál Jak vařily naše prababičky: Kachlová kamna, pec

Kolínsko – Dnes si povíme o dalších hlavních surovinách k vaření, o opatřování surovin, jejich ukládání a uchovávání.

30.11.2016
SDÍLEJ:

O vaření v kachlových kamnech se můžete dozvědět například v expozici Regionálního muzea v Kolíně.Foto: DENÍK/ Jana Martinková

KACHLOVÁ KAMNA

Obvyklým vybavením každého stavení byla velká kachlová kamna s plotnou z litinových plátů a kachlovou nástavbou s jednou nebo dvěma troubami. Součástí kamen byl také kamnovec, litinová vana krytá víkem, která sousedila přímo s ohništěm. Podle velikosti kamen se vešlo do kamnovce cca 20 až 30 litrů vody, která po celou dobu topení byla teplá stále k dispozici. Voda sloužila k urychlení vaření a k mytí nádobí. Často vedle kamen stála pec, kterou v zimě procházel kouř, který ji ohříval. Horní plocha pece sloužila k sušení, ale dalo se na ní ležet, pěkně v teple.

Odtud pochází hezké slovo „pecivál", ten, kdo se jenom povaluje na peci. Tuto pec však nemůžeme zaměňovat se skutečnou pecí, o které bude ještě řeč.
Nástavba s troubami mezi pecí a plotnou byla vysoká, často nahoře vyzdobená hrnci a dalším kuchyňským vybavením. Nad kamny byla od stropu zavěšená dřevěná tyč sloužící k sušení utěrek nebo věcí po dešti.

Nepostradatelnost kachlových kamen dokládají obrázky Josefa Lady, který je namaloval i ve vodnické světnici pod hladinou rybníka.

V některých velkých domech se ještě uchovala tzv. černá kuchyně, což bylo volné ohniště umístěné obvykle pod komínem. Oheň ohříval nádoby zavěšené na řetězech nebo umístěné na trojnožkách nad ohněm. Ve velkých domech to bylo volné ohniště uprostřed místnosti a komínový otvor byl ve stropě. Není divu, že zdivo a strop byly začouzené, proto uvedený název.

Za pokrok bylo možno považovat různé typy lihových vařičů, sloužících k rychlému ohřevu zejména v létě. Podobně jako petrolej sloužil ke svícení v petrolejkách, sloužily lihové vařiče k ohřevu a vaření.

Postupným zaváděním elektrifikace tyto nástroje ke svícení a vaření postupně vymizely. Dlouho však ještě sloužily jako rezerva při častých výpadech elektrického proudu.

PEC

Kromě kamen bývaly v domech pece, které jsou historicky ještě starším vybavením. Pec byla jednoduché konstrukce, obvykle z žáruodolných cihel. Klenba nad rovnou podlahou, vepředu s otvorem pro přikládání, vzadu s vývodem do komína. Vývod spalin byl opatřen regulační klapkou.

V peci se zatápělo měkkým dřevem, ale další topení bylo již s výhřevnějším tvrdým dřevem. Roztopení pece se poznávalo snadno. Vnitřní stěna pece musela být čistá bez sazí, všechny saze uvnitř při dosažení správné teploty shoří. Pec se nemusela nikdy čistit jako trouba. Po shrnutí zbylého ohně na stranu a vymetení dna pece je pec připravena k pečení. Nejprve se začaly péci placky typu pizzy. Následně se peklo maso, zelenina, zapékané pokrmy v kameninových nádobách a pekáčích. Dále chleba, který byl nejdůležitější. Nakonec různé sladké a slané pečivo. Zbytkové teplo se mohlo využít ještě k sušení.

Sálající teplo pece působí na úpravu pokrmů ze všech stran. Pec dokáže sálat teplo i několik hodin a při mírném přitápění může být zahřátá i několik dní, například při velkých svátcích.

V dnešní době se použití pecí vrací v pizzeriích, protože pizzy jiným způsobem nejdou kvalitně péct.

Petr Baláček

Autor: Redakce

30.11.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fanoučci Tolkienova fantastického světa se sešli v údolí říčky Rokytné poblíž Rozkoše na Jevišovicku.

Hobiti ze středních Čech si o sobě přečtou na internetu

Ilustrační foto

Neuvěřitelné! Policie na sněhu neřešila ani jednu nehodu

Poslední setkání přátel Kmocha přineslo i konec kapely Sendražanka

Kolín /FOTOGALERIE/ – Vzhledem k rozložení letošních vánočních svátků se sešli členové a příznivci Klubu přátel Františka Kmocha v domovském sále kolínské Zámecké třetí letošní neděli v tomto roce úplně naposledy.

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 16. až 17. prosince 2017.

Chcete v hospodě kouřit? Zapište se jako člen klubu

Kolínsko – Také hospodští a restauratéři na Kolínsku přišli na jednoduchý trik, jak svým hostům umožnit v provozovnách kouřit. Prostě nejdete do hospody, ale do klubu, jehož jste členem. Stačí se zapsat. „Teď nemůžu jít do hospody, aniž bych se zapsal,“ řekl se smíchem Tomáš Nouzák. „Ale vůbec mi to nevadí,“ dodal vzápětí.

Technické vychytávky nepomohou, když to špatně funguje mezi sedadlem a volantem

Střední Čechy – Ladovská zima. Touhle písní o kalamitních následcích mírného sněžení v hlavním městě pobavil Jaromír Nohavica republiku na úkor obyvatel metropole. V neděli vpodvečer se něco podobného přihodilo za Prahou: v části středních Čech. Navzdory tomu, že silničářské pluhy vidět bylo, sněžení tentokrát vyhrávalo nad motoristy: minimum centimetrů bílé nadílky – ale spousta problémů.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT