Jaký člověk by měl Řád srdce získat?

Řád Srdce se podle mě vztahuje k činnosti člověka, který nehledí jen na sebe a své pohodlí, ale rozdává radost, pohodu a pomoc všem lidem ve svém okolí a naplňuje svými skutky poslání člověka a tímto si toto ocenění plným právem zaslouží.

Jak dlouho působíte u hasičů?

Když mi bylo 9 let, byl ve škole prováděn nábor k hasičům v Pečkách. Přihlásil jsem se a od té doby až dosud, to je plných 62 let jsem tomuto koníčku zůstal věrným. Za tu dobu jsem prošel všemi funkcemi, které u hasičů existovaly a existují a koníček se stal koněm. Dvacet let jsem byl profesionálním hasičem.

Šest desetiletí vašeho působení u hasičů je dlouhá doba. Jistě se toho za tu dobu hodně změnilo.

Za tu dobu se v celém hasičstvu děly opravdu velké věci, ať již to byl pokrok ve vzdělanosti, fyzické zdatnosti, vybavenost materiální i strojového parku moderní technikou a dalšími znaky velkého pokroku, které napomáhají hasičům zachraňovat lidské životy, zachraňovat obrovské majetky a vše, co by bez tohoto pokroku nebylo možné.

Dostalo se vám za vaši práci uznání?

Za svou činnost jsem byl mnohokrát odměněn různými uznáními, z čehož si nejvíce vážím Medaile a Řádu Svatého Floriána, Odznaku Nejlepšího hasiče okresního požárního útvaru Nymburk, Medaile Zasloužilého hasiče se zápisem do Knihy cti v Přibyslavi a v letošním roce pak jmenování „Čestným občanem města Pečky". K tomu všemu však musím podotknout, že bez pomoci všech hasičů i občanů našeho města bych tato vyznamenání neobdržel, takže za vše velké díky i všem výše jmenovaným.