Ve schváleném rozpočtu je na něj vyčleněna částka ve výši 40 milionů korun. Kolín bude hospodařit s 915 miliony korun, výdaje budou ve výši 913 milionů, rezerva se pohybuje ve výši 1,9 milionu.

Právě to se ale stalo předmětem debaty. Opoziční zastupitel Jan Hora (ANO 2011) kritizoval rezervu jako nedostatečnou. „Město nevytváří dostatečně velkou finanční rezervu. V roce 2018 by mělo dojít k výpadku příjmu z výherních automatů, za rok 2015 to bylo skoro 30 milionů," řekl.

Podle jeho slov tak za roky 2016 a 2017 přijdou peníze, v roce 2018 bude Kolín už bez příjmu z hazardu. „Zeptám se, zda se v rozpočtu počítá s rezervou, aby naši nástupci měli z čeho hospodařit," podotkl.

Na to reagoval nejdříve kolínský místostarosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín). Ten řekl, že dluhová služba Kolína bude v následujících letech klesat, k tomu Kolín v následujících třech letech ušetří na návratné finanční výpomoci, kdy bude splácet méně. Reálně tak hospodaření města bude kompenzováno.

Starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín) řekl, že město chce navýšit příjmy prodejem pozemků v průmyslové zóně, navíc by Kolín měl získat více peněz z rozpočtového určení daní po zrušení druhého důchodového pilíře. „V době, kdy jsou k dispozici poslední evropské peníze a my potřebujeme prostředky na spolufinancování, je nesmysl nechávat velkou rezervu," uvedl.

Rozpočet schválilo 22 zastupitelů, jeden byl proti, dva zastupitelé nehlasovali, návrh tak po dlouhé diskuzi prošel.