„Záměrem našeho muzea je uskutečnit postupnou rekonstrukci zanedbaného domu, jehož vnitřní prostory byly 
v nedávné době bohužel poškozeny řadou diletantsky provedených stavebních úprav," říká ředitel muzea Vladimír Rišlink.

V budoucnu se podle jeho slov Prokůpkův dům stane novým sídlem pobočky Regionálního muzea v Kolíně – Muzea Kouřimska v Kouřimi, a navíc bude plnit funkci provozního zázemí pro Muzeum lidových staveb v Kouřimi, které aktuálně prochází rekonstrukcí a dostavbou.

Rozlehlá budova z let 1929 až 1930, která zdařile kombinuje prvky konstruktivismu a pozdního kubismu, je dílem architektů Josefa Hönicha a Františka Tlapáka. Postavena byla jako kulturní dům Republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu. „Její historický název připomíná zasloužilého agrárnického politika Adolfa Prokůpka (1868 – 1934), rodáka z Kutlíř na Kolínsku," vysvětluje Vladimír Rišlink.

Od 50. let 20. století dům sloužil jako zemědělské učiliště, později se stal majetkem Středočeského kraje.´

Prokůpkův dům přešel do správy příspěvkové organizace Středočeského kraje – Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Městec Králové. Po dobu uplynulých čtrnácti let byl pronajat pro komerční účely.

Po skončení tohoto pronájmu jej Středočeský kraj nabídl k užívání Regionálnímu muzeu v Kolíně jako své další příspěvkové organizaci.

Nabídku využít do budoucna Prokůpkův dům dostalo muzeum od svého zřizovatele koncem loňského roku.
Zvažovala se ještě varianta, že by došlo k majetkové výměně mezi krajem a městem, což znamená, že by Prokůpkův dům od kraje převzalo město a na oplátku dalo kraji (muzeu) objekt Staré radnice, ve kterém dnes sídlí na náměstí pobočka Regionálního muzea v Kolíně – Muzeum Kouřimska. Tento záměr ale na městě nezískal podporu.

Kraj tedy schválil předání rozlehlé budovy muzeu, čímž dojde i k vyřešení prostorových problémů muzea, které patří k největším v kraji.

Ačkoli se jedná o architektonicky velmi cenný a ojedinělý objekt, jednu z nejvýznamnějších památek druhé čtvrtiny 20. století na Kolínsku, není Prokůpkův dům (čp. 489) památkově chráněný, alespoň zatím. Přesný rozpočet na výši investic do oprav a úprav zatím není, jasné však je, že náklady půjdou do desítek milionů korun.