Město, stát i soukromníci
Většina areálu včetně lesoparku patří Kostelci, některé části jsou však ve vlastnictví dalších majitelů. „ Vlastníkem Pavilonu H s pozemkem a nedostavěné Nové ubytovny je Česká republika. Příslušnost hospodařit s majetkem státu zde má Fakultní nemocnice Královské vinohrady. Aby to však nebylo tak jednoduché, pozemek pod ubytovnou patří městu," vysvětlila místostarostka Kostelce nad Černými Lesy Jana Havelková. Dodala, že ve vlastnictví státu je také zdevastovaná vrátnice. S tou může hospodařit Krajské ředitelství Policie Středočeského kraje. Jeden z pozemků je v soukromém vlastnictví a budova v lesoparku je majetkem Junáka. Ta bude po rekonstrukci, na níž již skauti získali dotace fungovat jako Skautská klubovna.

Finance Kostelec nemá, ale potřebuje
Město, kterému jak již bylo řečeno, patří největší část objektu, nemá finance na nápravu stávajícího stavu. To potvrdila i paní Havelková: „Město naopak peníze potřebuje, neboť budovy škol, Domov pro seniory, bytový fond města, ale i chodníky a silnice volají po rychlém zásahu. Dále je třeba řešit další infrastrukturu – zejména splaškovou a dešťovou kanalizaci. V neposlední řadě je zde i náměstí, které by si zasloužilo revitalizaci. A tím seznam potřebných investičních akcí zdaleka nekončí."
Areál sanatorky byl z důvodu nutnosti prodeje některých budov a pozemků rozdělen na tři části. První z nich je obytná zóna (část nacházející se vlevo od vstupní brány), dále lesopark včetně budovy „České správy" a ČOV a třetí částí je rozvojová zóna. Jedná se o území mezi prvními dvěma lokalitami, které je připraveno pro investory.

Dlouhá cesta za prodejem
Zastupitelstvo města schválilo již v listopadu minulého roku vyhlášení zadávacího řízení na poradenské služby k prodeji areálu sanatorky. Zadávací dokumentace byla následně vystavena na webu města po dobu jednoho měsíce. Jediným hodnotícím kritériem byla nabídková cena za požadované služby.
„Rada města na svém jednání 5. prosince minulého roku jmenovala členy komise pro otevírání obálek a hodnocení nabídek. Na výzvu k předložení nabídek reagovaly tři firmy, jejichž zástupci se otevírání obálek zúčastnili," řekla Havelková. Hodnotící komise doporučila firmu, která podala nejnižší cenovou nabídku. Výběr podle Havelkové v lednu schválila i Rada města a s vybranou firmou byla podepsána smlouva.
Záměr města na prodej části areálu sanatorky byl zveřejněn 18. července. Investoři mohou své nabídky předkládat do 21. září.

Lucie Mašínová

Z HISTORIE SANATORKY

Historie černokostelecké nemocnice sahá až do roku 1901, kdy zahájila svou činnost. V roce 1921 přešla nemocnice do zemské zprávy a o dva roky později zde zahájili léčbu TBC. Díky vynikajícím výsledkům se nemocnice stále rozvíjela. V roce 1941 byla podle projektu významného architekta Františka Fialy postavena nová funkcionalistická budova s 200 lůžky. Do roku 1951 se areál rozrostl o další stavby jiného skvělého architekta Jana Gillara a současně se ukončil výkup pozemků nynějších hranic.
V roce 1971 byl areál předán sovětské straně. Armáda zde provozovala vojenskou nemocnici s 500 lůžky. V tomto období byly v areálu vystavěny bytové domy, infekční čistírna odpadních vod a tzv. H-pavilon. Po odchodu sovětských vojsk v roce 1991 zůstal areál v neutěšeném a zanedbaném stavu. Část staveb se podařilo znovu zprovoznit, některé bylo o nutné po sanačních pracích zakonzervovat, několik jich bylo odstraněno.
Od roku 1991, kdy zde Ministerstvo zřídilo Nemocnici s poliklinikou, byl ze zdravotních objektů v provozu pouze H-pavilon sloužící jako dětské rehabilitační oddělení. Činnost tohoto oddělení byla ukončena v červnu roku 2000.
Od října 2001 do prosince 2003 byl vlastníkem většiny areálu Středočeský kraj, který běžný provoz zajistil prostřednictvím Správy areálu Kostelec n. Č. l. Smlouvou z posledního prosince roku 2003 se majitelem areálu stalo, k prvnímu dubnu 2004, Město Kostelec nad Černými Lesy.
Zdroj: www.kostelecncl.cz