Omezení smutečních obřadů bude aktuální až v další fázi rekonstrukce. V této chvíli se jedná o opravu celého zázemí, tedy čekárny pro pozůstalé, místnosti pro pohřební služby, smutečního výstavu, sociálního zázemí apod. Hotovo by mělo být do 15. září.

Smuteční síň bude v provozu, uzavře se až ve chvíli, kdy se bude pracovat přímo v ní. „Opravovat se bude až naposledy, aby předtím bylo hotové všechno okolo. Nemá smysl dělat to nejdůležitější a pak rozkopat vše kolem,“ popsal místostarosta Tomáš Růžička.

Na smuteční síň by měla přijít řada patrně v příštím roce. „Budeme se samozřejmě snažit, aby práce byly hotové co nejrychleji, v době rekonstrukce bude nutné využívat možnosti v okolních městech, nejblíže Kutná Hora a Poděbrady,“ uvedl místostarosta.

Podle informací kolínské správy veřejných pohřebišť se na centrálním hřbitově uskuteční každý týden kolem tří desítek pohřbů. Konají se dva dny v týdnu.

Rekonstrukce Pražské ulice v Kolíně, duben 2018
Kolíňáky velmi rozhořčilo kácení už zelených stromů

Jak místostarosta Růžička podotkl, město dlouhodobě řeší rekonstrukci budovy. „Víme, že stavba z 50. let dnes není v ideálním stavu, řešily se havárie na elektroinstalaci. Vloni se proto už udělala velká rekonstrukce elektro, v letošním roce se dokončí,“ připomněl Tomáš Růžička. Nemělo by už tedy hrozit, že během smutečního obřadu dojde k výpadku elektřiny.

Jak bude nově smuteční síň vypadat, se plánuje ve spolupráci s městským architektem. Zázemí zůstane stejné, dojde ke změně dispozic, ale kapacita smuteční je daná hranicemi samotné budovy.

Skutečnost, že při větších pohřbech chybí například dostatečné ozvučení, se ukázala při nedávném pohřbu starosty Veltrub Ivana Kašpara, na který se sešlo opravdu velké množství lidí. Prakticky z každé rodiny ve Veltrubech a Hradišťku přišel někdo položit květinu, přišli zástupci okolních obcí a měst včetně Kolína, spolupracovníci atd. Výsledkem toho bylo, že odhadem 150 lidí zůstalo před smuteční síní, z obřadu jen sem tam zaslechli hudbu a dovnitř se dostali až při kondolenci rodině. „Mohl by tu být alespoň malý reproduktor, možná i obrazovka,“ podotkl jeden ze smutečních hostů.

„Počítáme nejen s novým vizuálem, ale i s ozvučením. To, co je tam dnes, se už přežilo, víme to, snažíme se dát vše postupně do pořádku,“ uvedl místostarosta a připomněl, že například také nádvoří prošlo už mnoha investicemi, dokončuje se nasvětlení prvního nádvoří.

Ilustrační foto.
Klub jedná s městem o převodu fotbalového areálu