ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Aktivity jsou ale většinou na samém začátku.  Jak uvedla ředitelka Farní charity Kolín Eva Hradečná, v nejbližší době se zatím taková aktivita nechystá. „Nemáme aktuálně zdroje, kterými bychom mohli pomoci,“ vysvětlila. V pondělí se chystá kontaktovat potřebné, kam mířila takzvaná přímá pomoc. „Tu jsme připravovali pro některé rodiny, ale nebylo to plošné, jen pro ty, se kterými spolupracujeme,“ uvedla.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto.
Lékařka kolínské nemocnice má pozitivní test na Covid-19

Příslib roušek pro bezdomovce

Jak pomoci bezdomovcům zvažuje i Oblastní spolek Českého červeného kříže Kolín. Jeho ředitel Michal Tasch část roušek, které zhotovili, předal kolínskému místostarostovi, zbývající potom primářovi Alešovi Tomanovi z gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Kolín.

„Další roušky šijeme a budeme dál pokračovat tam, kde bude potřeba. Veškerou pomoc konzultujeme s městem a snažíme se pokrýt potřebu, která akutně hoří,“ řekl Michal Tasch. Pokud podle jeho slov bude potřeba pomoci lidem bez přístřeší, nevidí v tom problém. „Pokud v tomto směru bude potřeba, tak ano, budeme roušky i takto distribuovat,“ poznamenal.

Respirátor z 3D tiskárny.
Téměř třicítka nadšenců tiskne respirátory na 3D tiskárnách

Ve městech vyrostly rouškovníky

Někde vznikají takzvané „rouškovníky“, tedy improvizované stojany, kam lidé mohou věšet roušky, které si ostatní mohou vzít – buď zdarma, nebo třeba výměnou za materiál. Mnozí dobrovolníci totiž roušky šijí zdarma a rozdávají potřebným, málokdo má ale tolik látky, aby mu zásoby v současné situaci nedošly.

Někteří dobrovolníci ale mají obavu, aby lidé takových stojanů nezneužívali a nebrali si roušky „do zásoby“ a na ostatní už by se nedostávalo; případně vysvětlují, že roušky mohou spadnout na zem, zmoknout a podobně.

Roušky jsou však nadále nutností, pokud se člověk potřebuje dostat například na nákup. Stejně jako v ostatních městech, i kolínští strážníci provádí pravidelné kontroly nad dodržováním mimořádných opatření; tedy hlavně v tom ohledu, zda si lidé ve veřejném prostoru a obchodech chrání své dýchací cesty. Tedy jakýmkoliv ochranným prostředkem.

Pobočka UniCredit Bank v Pražské ulici v Kolíně.
Banka uzavřela pobočku v Kolíně. Zaměstnankyně se nakazila koronavirem

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník