Místo na školním hřišti se vítání nejmenších žáčků přesunulo kvůli dešti pod střechu například na Základní škole Mnichovická v Kolíně. „Naposledy jsme se vámi viděli v březnu a vůbec by nás nenapadlo, co se do 1. září všechno stane,“ vítala prvňáčky v tělocvičně ředitelka Iva Lokajová.

„Nenapadlo by nás, že se školy uzavřou a na tak dlouhou dobu, poprvé se stalo, že jsme se s vámi nemohli vidět při zápisu, poprvé byl dálkovým způsobem. Když nám před týdnem přišla nařízení ministerstva školství, zalekli jsme se, že vás ani nebudeme moci přivítat, protože podle nařízení už o 1. září mají cizí dospělé osoby do školy zakázaný vstup. Je to udělané proto, abychom vás co nejvíc ochránili a mohli jsme co nejdéle udržet provoz školy,“ shrnula ředitelka.

Nakonec se ale našlo řešení v podobě rozdělení prvňáčků po třídách, takže se i rodiče mohli přijít na slavnostní den svých dětí podívat. Některé maminky vzaly s sebou pro jistotu roušku i pro děti.

Defibrilátor je velkým pomocníkem i policistů.
Kraj koupil školám kyslíkové přístroje. Mělo to smysl?

Podobně na Základní škole Ovčárecká Kolín. „Zahájení školního roku proběhlo náramně, i když nám nepřálo počasí, chtěli jsme ho udělat venku, nakonec bylo v tělocvičně, kde byli lidé roztroušení, takže nebyly nutné roušky,“ popsal ředitel Lukáš Kačer.

Oproti počtům prvňáčků z dob zápisu se jich na první školní den v Kolíně sešlo o poznání více. Na všech kolínských základních školách přivítali nakonec 440 nejmladších žáčků.

Ve škole ve Starém Kolíně plánovali rovnou variantu vítání prvňáčků ve vnitřních prostorách. „Statečně jsme sledovali předpověď počasí, variantu venku jsme ani nechystali,“ popsala učitelka Kristýna Třískalová. Vítání se uskutečnilo v kulturním domě, kde je velký prostor, všichni včetně učitelů nasadili roušky. „Zvládli jsme to, myslím, velice dobře,“ shrnula vyučující.

Suchá varianta nakonec vyšla Základní škole Žitomířská v Českém Brodě. „Spadlo pár kapek, jinak vůbec nepršelo, zvládli jsme akci venku, kde nebyly nutné roušky, dovnitř školy si je rodiče brali,“ popsal ředitel Jiří Slavík.

Taneční kurzy jsou nedílnou součástí každého podzimu.
Taneční kurzy se blíží, mají ale stále řadu otazníků

Vzhledem k tomu, že je Kolínsko nyní na předním místě v počtu nakažených koronavirem Covid- 19, přistoupila k přísnějším hygienickým opatřením Základní škola Veltruby. „Rouškujeme, nedá se nic dělat. Uvidíme, co ukáže semafor. Začátek školního roku s rouškami proběhl bez problémů, i prvňáčci to zvládli,“ uvedla ředitelka Eva Šafáriková. 

Větší prostor pro vítání prvňáčků zvolili spolu s dalšími školami také ve Viticích. „Na vítání prvňáčků jsme rodiče pozvali do tělocvičny, doprovod byl v rouškách, děti a učitelé bez nich. Máme osm prvňáčků. Pro menší školy je současná situace zvládnutelná,“ nastínila ředitelka Renata Pacalová.

Také v Základní škole Ovčáry se zahájení školního roku uskutečnilo v tělocvičně, ke každému žákovi byl možný doprovod maximálně dvou dospělých.

V Cerhenicích zahájila letošním prvním školním dnem provoz ABA základní škola, tedy po již fungující ABA školce také základní vzdělání pro děti s autismem.