Nakonec měla štěstí. Původní představa, že by si mezi předškolními zařízeními vybírala to, které jí nejlépe vyhovuje nejenom polohou, ale i svou nabídkou, sice vzala zasvé (a navíc dcerku musí dovážet „zbytečně daleko, jak sama připouští), ale podstatné je, že při hledání vůbec uspěla. Na rozdíl od stovek rodičů dalších dětí, kteří slyšeli odmítnutí – přičemž odpovědí na žádost o radu, co mají dělat, bylo jen krčení rameny. Zvlášť nejbližším okolí Prahy se totiž výstavba satelitních městeček rozvíjela velmi překotně – a dnes se ukazuje, že přílivu nových obyvatel nestačí jenjen školky, ale i školy či zdravotnická zařízení.

Palčivý je tento problém například v Říčanech – rozhodně ale toto město není výjimkou. Takhle blízko metropole je nedostačující kapacita základní vybavenosti spíše pravidlem. V celém regionu Prahy-východ evidují školky 1087 nevyřízených žádostí o přijetí, na Praze-západ jich je 1004 a na Kladensku 622.

Pomoci chce nyní Středočeský kraj. Radní rozhodli, že z takzvaného ROP (regionálního operačního programu) bude pro rozvoj školek a škol alokováno půl miliardy korun. „Současně byl náměstek hejtmana Marcel Chládek pověřen jednat s ministerstvem školství o pomoci,“ konstatovala mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková.

Vedle zvětšení objemu peněz určených na podporu školství v rámci ROP má kraj obcím a městům pomoci také díky programu FROM pro stavbu, dostavbu a rekonstrukce škol a školek; chystá také metodickou pomoc starostům a jejich týmům. Ta by jim měla ulehčit úvahy při rozhodování o stavebních akcích ve školách s využitím leasingu, krajský úřad také nabídne představitelům obcí a měst poznatky o dosud netradičních technologiích, jakými jsou třeba školní budovy v podobě dřevostaveb.

Podrobnější údaje o tom, jak mají obce v případě zájmu o získání podpor postupovat a kde jejich zástupci získají další informace, by měly být zveřejněny v pondělí. Deník o tom v pátek ujistil Jan Vtípil z krajského úřadu.

Nejtíživější situace z hlediska odmítání zájemců o místa v mateřských školách

- Mateřská škola Srdíčko Říčany (Praha-východ): 91 nevyřízená žádost
- Mateřská škola Čelákovice (Praha-východ): 85 nevyřízených žádostí
- Základní škola a Mateřská škola Jesenice (Praha-západ): 85 nevyřízených žádostí
- Mateřská škola Čtyřlístek Říčany (Praha-východ): 75 nevyřízených žádostí
- Základní škola a Mateřská škola Dolní Břežany (Praha-západ): 71 nevyřízená žádost
- Mateřská škola Hostivice (Praha-západ): 59 nevyřízených žádostí
- Základní škola a Mateřská škola Šestajovice (Praha-východ): 52 nevyřízené žádosti
- Mateřská škola Strančice (Praha-východ): 49 nevyřízených žádostí
- Mateřská škola Slaný (Kladensko): 45 nevyřízených žádostí
- Mateřská škola Úvaly (Praha-východ): 44 nevyřízené žádosti
- Mateřská škola Sluníčko Kladno: 42 nevyřízené žádosti
- Mateřská škola Sibřina (Praha-východ): 40 nevyřízených žádostí
- Mateřská škola Kladno – Plzeňská: 37 nevyřízených žádostí
- Mateřská škola Unhošť (Kladensko): 34 nevyřízené žádosti
- Mateřská škola Brandýs nad Labem-Stará Boleslav – Dvořákova (Praha-východ): 31 nevyřízená žádost

Zdroj: analýza nejkritičtějších lokalit připravená Krajským úřadem Středočeského kraje