Tuto cenu vyhlašuje a uděluje Národní památkový ústav ve snaze vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo významnou měrou přičinili.

Zatímco ve všech kategoriích rozhoduje odborná porota, v kategorii Památky děkují je hlavní slovo na vás, čtenářích, milovnících památek či prostě správných patriotech místa a regionu, kde žijete.
Na internetových stránkách Národního památkového ústavu probíhá hlasování, je však samozřejmě časově omezené a doba hlasování není dlouhá.

Svůj hlas pro rekonstrukci hradenínské tvrze můžete dát jen do konce srpna, takže chcete-li ji podpořit, neotálejte s hlasováním dlouho.

Rekonstrukce tvrze v Hradeníně má v letošním klání u Národního památkového ústavu docela silnou konkurenci. O přízeň a hlasy veřejnosti se uchází 25 projektů, mezi nimiž jsou například i kompletní rekonstrukce Národního hřebčína v Kladrubech či rekonstrukce a nová expozice Maiselovy synagogy v Praze. Takže každý hlas pro Hradenín bude dobrý.

Hradenínskou tvrz pocházející ze 14. století koupil v roce 2012 Středočeský kraj v naprosto havarijním stavu od soukromých majitelů. Do správy ji dostalo Regionální muzeum v Kolíně, jehož je kraj zřizovatelem. Během poměrně krátké doby se začalo se záchrannými pracemi na památce.

Hotové už je statické zajištění věže, povedlo se rekonstruovat mansardovou střechu, obnovit dřevěný strop předposledního patra a konsolidovat historické omítky. Věž se tak podařilo zachránit a připravit na další etapy obnovy.

Zastřešení hradenínské tvrze bylo oceněno už v jednom klání – v soutěži Cena cechu klempířů, pokrývačů a tesařů. Zhotovení konstrukce získalo první místo v kategorii Tesařské dílo roku 2015.

V budoucnu by měla tvrz sloužit jako depozitáře muzea, ale hlavně být přístupná veřejnosti.

Na cenu Národního památkového ústavu v kategorii obnova památky, restaurování je navržen také Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea Kolín, který se o rekonstrukce tvrze v Hradeníně velkou měrou zasloužil. V této kategorii už však budete muset nechat rozhodnutí o vítězi na odborné porotě.