Jak upřesnil místostarosta Tomáš Růžička, počítá se s nákupem bývalé ubytovny v Legerovy ulici, ze které vzniknou podporované byty. V Husově ulici v domě s pečovatelskou službou proběhne kompletní rekonstrukce dvou bytů tak, aby byly lépe přizpůsobené pro lidi s omezenou hybností.

Pokračovat bude rekonstrukce výtahů v Benešově ulici v místech zvaných U Lenina, jde celkem o tři výtahy. V další části Benešovy se zatepluje, dům čp. 9 v Kouřimské ulici čeká výměna oken.

V plánu je poslední etapa tzv. šestnáctipatráku, kde se vyměňují okna, dveře, opravují se lodžie. Nyní přijdou na řadu mj. investice do protipožárních opatření, které dosáhnou výše 3,5 milionu korun. Práce na nejvyšším obytném domě v Kolíně, který měří 51,2 metru a obývá ho plných 90 rodin, měly být hotové o dost dříve.

Ilustrační foto.
Krimi mix: Kde teď policie měří rychlost?

Jenže se narazilo na azbest. Ten byl pro stavbaře trochu překvapením, nebyl o něm nikde žádný záznam. Město proto muselo upravit harmonogram prací a zajistit bezpečnou likvidaci azbestových desek.

Velké peníze poputují také do dalších dvou bytových domů v Benešově ulici. Celkem se jedná o práce za 14 milionů. A není divu, je potřeba udělat kompletní rekonstrukci elektrorozvodů – výměnu hliníku do mědi – obdobně jako u nedalekého bloku domů, kde se ještě nyní pracuje. „Je to stará výstavba, hliník a jističe už nestačí dnešní době a musí se to kompletně vyměnit, udělat novou síť jak do jednotlivých bytů, tak páteřní v domech,“ popsal místostarosta Růžička.

Ilustrační foto
Kam za kulturou na Kolínsku?

Problémy s neustále vypadávajícími jističi má v tomto případě kolem 90 bytů, u předchozích cca 60 je už rekonstrukce téměř u konce. „Prát a zároveň zapnout třeba žehličku prostě nejde,“ popsala obyvatelka Marcela Závorová. Její sousedka dodala, že podobné problémy má s kuchyňským mixérem. „Není to pokaždé, ale také ne zřídka. Prostě občas zmáčknete mixér a vyhodíte pojistky v půlce domu,“ řekla. Sem tam se prý na chodbě ozve volání, jak ve starších filmech: „Kdo zase zapnul vysavač?!“

V rozpočtu se dostane i na nebytové prostory, například na městskou polikliniku. „Kromě běžných oprav a výměny dalších oken to bude oprava kamerového systému, výměna lavic, oprava schodiště,“ říká Tomáš Růžička.

„Plánujeme úpravu venkovních prostor za 4,5 milionu korun. Vchod a celý prostor okolo se bude modernizovat tak, aby už zmizela architektura z dob, kdy objekt sloužil jako sídlo OV KSČ. Další díl inženýrské odysey už tam nenatočí,“ dodal místostarosta.

Skauti rozdávali lidem Betlémské světlo, nabízeli i perníčky
Betlémské světlo opět dorazí do Kolína