Rozpis pro 6 až 8 osob: 250 g hovězí kližky,250 g hovězího předního s kostí, 250 g vepřové plece, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 lístků bobkového listu, 1 cibule, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 150 g hlávkového zelí, 1 velká brambora, 2 vařené červené řepy, 400 g krájených rajčat (1 konzerva), 100 g slaniny, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 citron (nebo vinný ocet), 1 kysaná smetana, sůl, pepř

Maso zalijeme dostatečným množstvím vody, asi 2,5 litru, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu. Špek nakrájíme na kostičky a orestujeme. Jakmile pustí tuk, přidáme nakrájenou zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikou a zarestujeme. Maso z vývaru nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou nebo trochou octa. Přidáme kysanou smetanou.