Postup:

Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu dáme trochu koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Pokud přidáváme jablka, rozložíme je do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme sud asi dva týdny v teple. Nakrouhané zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Do žlábku u nádoby nalijeme vodu a zelí můžeme přemístit do sklepa, kde bude kvasit několik dalších týdnů. Když zelí odebíráme, do nádoby doléváme vodu.

Rychlokvašené zelí:

Je hotové již za tři dny. Potřebujeme dva kilogramy bílého hlávkového zelí, 1 bramboru, trochu chleba, kmín, sůl a pepř.

Postup:

Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, celou syrovou bramboru a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit dva až tři dny. Takto připravené zelí je zapotřebí ihned zkonzumovat, aby se nezkazilo.