Cuketa se hodí ke všemu, lze ji i grilovat
STŘEDNÍ ČECHY - Cuketa je u kuchařů právem považována za geniální zeleninu. Její velkou výhodou je to, že ji lze použít téměř do všech druhů pokrmů. Z cukety upečete vynikající moučník, ale také výbornou sekanou nebo usmažíte bramborák.
Cuketa má navíc dobrý vliv na trávicí soustavu, používá se při redukčních dietách, napomáhá odvodňování organismu a je prospěšná ledvinám i játrům.
Obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, z minerálních látek draslík, fosfor a v semínkách zinek. Vzhledem k vysokému obsahu vody má nízkou energetickou hodnotu.
Nejchutnější a nejkřehčí jsou mladé plody, protože nemají tak silnou slupku a nemusejí se loupat. Stačí je pouze opláchnout vodou a rozpůlené pokapat olejem, potřít česnekem, posypat směsí mletého pepře a tymiánu, mírně osolit a zprudka grilovat.
Starší plody už je třeba oloupat a zbavit semen. Hodí se k jakékoli tepelné úpravě – vařené v polévkách, dušené v omáčkách k různým druhům masa, pečené, smažené, do bramboráků nebo do karbanátků.
Důležité je u jídel z cukety i jejich dochucování. Ideálním kořením jsou tymián, oregano, majoránka, zázvor, paprika, kari a pepř. Nepostradatelný je také česnek a cibule. Připojujeme recept pro inspiraci.
Karbanátky z cukety
500 g mletého masa, cuketa, strouhanka, bramborový škrob, vejce, sůl, malá plechovka rajčatového protlaku, pepř, česnek, majoránka.
Maso smícháme s vejcem, protlakem a kořením. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, strouhanku, asi dvě lžičky škrobu, osolíme a vše důkladně promícháme. Tvoříme karbanátky, které na oleji opečeme.