Znečištěná přísada E 412 nyní může způsobit rakovinu a v krajním případě i smrt. Objevila se i v produktech české potravinářské firmy Agrana Fruit Bohemia z Kaplice. Firma již přestala závadné zboží distribuovat a provádí laboratorní testy.

Jak ale zjistil Deník, české úřady zaspaly a o možném nebezpečí informovaly veřejnost až s třítýdenním zpožděním. Evropská komise vydala první upozornění již 24. července, Státní zemědělská a potravinářská inspekce ovšem zareagovala až v pátek 10. srpna.

„Začali jsme jednat ihned po obdržení varování,“ tvrdí mluvčí inspekce Ivo Klemeš. Na otázku, proč zprávu o nebezpečí vydali až po třech týdnech, ale odpovědět nedokázal. „Prostě jsme ji vydali až dnes,“ řekl pouze. O závadné látce ještě včera nevěděl ani ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. „Nic o tom nevím, zavolejte si na hygienu,“ řekl na dotaz Deníku.

Novinář Bernhard Odehnal, rakouský dopisovatel švýcarského listu Gates Anzeiger však naší redakci potvrdil, že se na výskyt nebezpečných dioxinů českého ministerstva zdravotnictví bezúspěšně dotazoval již v pondělí 6. srpna.

Nebezpečnou látku dovezla z Indie švýcarská firma Unipektin, od které si ji posléze koupily další firmy, mezi nimi i česká společnost z Kaplice. Vadná potravinářská látka E 412 působí největší problémy v Maďarsku, Lucembursku a Německu, kde stahují z obchodů tisíce potravinových výrobků.

Nebezpečí v potravinách. Úřady zaspaly

Zatímco celou střední Evropou hýbe jeden z největších potravinářských skandálů posledních let, české úřady zaspaly. O výskytu nebezpečných jedů začaly informovat s třítýdenním zpožděním. Z nečinnosti se začaly probouzet až včera odpoledne, poté, co je redaktoři našeho Deníku začali bombardovat dotazy k výskytu nebezpečné látky.

Smrtelná hrozba

O co jde? Švýcarská firma Unipektin dovezla do České republiky, Maďarska a Německa potravinářské zahušťovadlo obsahující nebezpečné dioxiny. Přísada E 412, takzvaná guma guar, jich obsahuje třicetkrát více, než povolují normy. Tato látka přitom může ve velké koncentraci způsobit otravu končící smrtí, v menších dávkách pak rakovinu a u dětí pak závažné vývojové vady.

Evropská unie přitom v systému rychlého varování zveřejnila informace o nebezpečné přísadě již 24. července. O jedné z největších hrozeb pro zdraví českých občanů však ještě v pátek odpoledne neměl český ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ani potuchy. „Nic o tom nevím,“ odpověděl Julínek v pátek odpoledne na dotaz Deníku. Novinář Bernhard Odehnal, rakouský dopisovatel švýcarského listu Tages Anzeiger však naší redakci potvrdil, že se na výskyt nebezpečných dioxinů českého ministerstva zdravotnictví bezúspěšně dotazoval již v pondělí 6. srpna. Až poté, co se redaktoři Deníku začali na ministerstvu a potravinářské inspekci zjišťovat další podrobnosti, vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pátek odpoledne prohlášení pro veřejnost, kde o výskytu dioxinů v přísadě E 412 informovala.

Česká stopa

Zpoždění tří týdnů od varování Evropské unie nepovažuje mluvčí inspekce za problém. „Začali jsme jednat ihned po obdržení varování,“ řekl Deníku mluvčí inspekce Ivo Klemeš. Ve skutečnosti však nejen veřejnost, ale ani nejvýznamnější výrobci potravin nevěděli o možném riziku nic. „Nemáme o tom žádné oficiální informace,“ potvrdila v pátek pozdě odpoledne Eva Kijonková, mluvčí Mlékárny Kunín.

V Maďarsku přitom úřady již před několika dny přikročily k razantním opatřením. Šéf tamního úřadu pro bezpečnost potravin Miklos Süth doporučuje Maďarům, aby se vyhýbali všem potravinám s E 412. V Česku úřady zatím jen pozastavily další dodávky nebezpečné látky do prodeje.

Hlavní aktéři v aféře s jedy v potravinách

Potravinářské přísady, tzv. „éčka“. Přídavné látky, které potravinám prodlužují trvanlivost, zvýrazňují nebo obnovují barvu a chuť. Označují se zkratkou E a číselným kódem. Řada z nich je chemického původu a některé mají i negativního vlivu na zdraví.

E 412 - guma guar.
Zahušťovadlo, které se používá především v mléčných výrobcích, omáčkách, marmeládách, ale i v pečivu a masných výrobcích. Podle odborníků na kvalitu potravin patří E 412 sama o sobě k látkám, které nejsou lidskému zdraví příliš prospěšné.

Dioxiny. Nebezpečné, jedovaté látky. Dioxin ve vysokých koncentracích způsobuje záněty kůže, při vdechnutí vyvolává záněty sliznic a plic, což může končit i smrtí. Dalšími orgány, které dioxiny nejvíce zasahují, jsou oči, játra a ledviny. Při nižších dávkách má rakovinotvorné účinky a poškozuje vývoj dětí a nenarozených plodů. Dioxiny se velmi pomalu rozkládají a ukládají se v těle v tukových tkáních. Vznikají při výrobě postřiků proti plevelům, spalování odpadů, bělení papíru či úpravě železných rud.