Pokud vás pálí žáha jen zřídka, není třeba se nijak léčit. Lékaři doporučují vyvarovat se provokujících momentů. To znamená vynechat nápoje a jídla, která pálení žáhy vyvolávají – bílé víno, koncentrovaný alkohol, tučná, kořeněná a kynutá jídla. Vhodné je jíst častěji a menší porce, dobře kousat, vynechat kávu a koncentrované džusy.

Je-li pálení žáhy častější, mohou si lidé sami v lékárně zakoupit léky, které váží kyselinu solnou, tvoří na sliznici žaludku a jícnu ochranný film, a tím sliznici mechanicky chrání. Obstarat si mohou také léky, které potlačují vylučování kyseliny solné v žaludku. Tyto léky bývají na předpis, ale některé slabší z této skupiny jsou i volně prodejné.

Je-li pálení žáhy časté, intenzivní a dlouhotrvající – například pociťuje-li člověk pálení žáhy alespoň tři týdny obden, se samoléčbou už zřejmě nevystačí a měl by vyhledat lékaře.

Pyrózou trpí během těhotenství, především v posledních třech měsících gravidity, asi polovina žen. Podle lékařů tento nález není nikterak alarmující, je považován téměř za fyziologický a ve většině případů se neléčí. Po porodu tyto obtíže většinou spontánně vymizí.