Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V době podzimního přebytku myslete na zimu

KOLÍNSKO - Přinášíme několik kulinářských tipů na zpracování zeleniny.

5.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/server www.zelinarska-unie.cz

Zelenina v soli

1 kg zeleniny, 150 až 200 g soli

Do soli nakládáme všechny druhy zeleniny, obvykle podle své chuti. Na polévkovou směs vezmeme celer, petržel, mrkev, květák, kapustu, kedlubnu, celerovou a petrželovou nať, cibuli a česnek. Zeleninu důkladně očistíme a nahrubo nastrouháme, případně některé druhy nadrobno posekáme. Potom zeleninu promícháme se solí a natlačíme do menších sklenic. Navrch dáme ještě vrstvu soli a uzavřeme.

 

Speciální čalamáda

2,5 kg zelí, 1 kg paprik, 3 feferonky, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 250 g cukru, 2,5 dl octa, 1 dl oleje, polovina deka

Nakrájené zelí a nastrouhané ostatní přísady promícháme s cukrem, octem, olejem a dekem a necháme 24 hodin hodin stát. Potom přendáme do sklenic, odložíme do chladu a příležitostně konzumujeme.

 

Rajčata a papriky na plnění nebo na lečo

Umyté a očištěné zelené papriky ponoříme na pět minut do vody 85 °C teplé. Potom je vyndáme, ochladíme studenou vodou, necháme odkapat, vložíme do sklenic a zalijeme prolisovanými a podle chuti osolenými rajčaty. Rajčatový protlak můžeme napřed zahustit varem. Obsah sklenic stlačíme, sklenice uzavřeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 95 °C. Papriky pak můžeme plnit různými náplněmi, podlít protlakem a dusit jako obvykle. Pokud chceme použít polotovar na lečo, pokrájejte předvařené papriky na proužky a rajčata na polovinu nebo na čtvrtky.

 

Papriky ve vlastní šťávě

1 kg paprik, 40 g soli

Papriky umyjeme, zbavíme jader, nakrájíme na proužky, osolíme, natlačíme do sklenic až pustí šťávu a jsou v ní potopené, Potom sklenice uzavřeme a sterilujeme první den 15 minut při 100 °C, třetí den 10 minut při 90 °C.

 

5.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Kulturní tipy z Kolínska

František Hakl s trofejí pro mistry světa v malém fotbale, kterou s českou reprezentací vybojoval v Tunisku.

Zlatý šampion Hakl věří, že vítěznou atmosféru přenese i do Benátek

Krize krajské koalice dospěla na ostří nože. Silná slova mohou vystřídat činy

Střední Čechy – Vydrží, nebo lze očekávat změny? Řeč je o pevnosti aktuální středočeské koalice, v jejímž případě se zdá, že navenek vyvřelo dlouhodobější napětí. A vlastně i spory.

S Deníkem za zábavou. Kam se podíváte?

Kolínsko - Přinášíme vám přehled zajímavých událostí v regionu.

ANKETA: Půjdete k volbám?

Kolínsko - Ptali jsme se obyvatel Kolínska, zda půjdou volit.

Zdravotně postižení z celého regionu se sjeli na podzimní ples

Kolín /FOTOGALERIE/ – Již po patnácté uspořádalo vedení Domova Na hrádku z Červeného Hrádku v Bečvárech Podzimní ples pro osoby se zdravotním postižením, tentokrát si pro něj vybralo prostory Městského společenského domu v Kolíně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení