Zelenina v soli
1 kg zeleniny, 150 až 200 g soli
Do soli nakládáme všechny druhy zeleniny, obvykle podle své chuti. Na polévkovou směs vezmeme celer, petržel, mrkev, květák, kapustu, kedlubnu, celerovou a petrželovou nať, cibuli a česnek. Zeleninu důkladně očistíme a nahrubo nastrouháme, případně některé druhy nadrobno posekáme. Potom zeleninu promícháme se solí a natlačíme do menších sklenic. Navrch dáme ještě vrstvu soli a uzavřeme.
Speciální čalamáda
2,5 kg zelí, 1 kg paprik, 3 feferonky, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 250 g cukru, 2,5 dl octa, 1 dl oleje, polovina deka
Nakrájené zelí a nastrouhané ostatní přísady promícháme s cukrem, octem, olejem a dekem a necháme 24 hodin hodin stát. Potom přendáme do sklenic, odložíme do chladu a příležitostně konzumujeme.
Rajčata a papriky na plnění nebo na lečo
Umyté a očištěné zelené papriky ponoříme na pět minut do vody 85 °C teplé. Potom je vyndáme, ochladíme studenou vodou, necháme odkapat, vložíme do sklenic a zalijeme prolisovanými a podle chuti osolenými rajčaty. Rajčatový protlak můžeme napřed zahustit varem. Obsah sklenic stlačíme, sklenice uzavřeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 95 °C. Papriky pak můžeme plnit různými náplněmi, podlít protlakem a dusit jako obvykle. Pokud chceme použít polotovar na lečo, pokrájejte předvařené papriky na proužky a rajčata na polovinu nebo na čtvrtky.
Papriky ve vlastní šťávě
1 kg paprik, 40 g soli
Papriky umyjeme, zbavíme jader, nakrájíme na proužky, osolíme, natlačíme do sklenic až pustí šťávu a jsou v ní potopené, Potom sklenice uzavřeme a sterilujeme první den 15 minut při 100 °C, třetí den 10 minut při 90 °C.