Houbový guláš

500 g hub, lžíce másla, cibulka, sůl, kmín, pepř, citron, paprika, 20 g hladké mouky

Houby nakrájíme na kousky. Na másle zpěníme cibulku, přidáme houby, osolíme, poprášíme drceným, kmínem, zakapeme citronem, opepříme a dusíme doměkka. Vydušené houby zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody nebo vývarem, poprášíme sladkou paprikou a povaříme. Podle chuti lze přidat lžíce kysané smetany. Podáváme s bramborami.

 

Houbové ragú po staročesku

400 g čerstvých hub, 400 g karotky, půlka celeru, 100 g cibule, 2 dcl bílého vína, olej, sůl, pepř, sladká paprika, rajčatový protlak, lžička hladké mouky, zelená petrželka

Očištěné houby nakrájíme na kousky. Karotku s oloupaným celerem a cibulí podusíme na oleji. Potom přiléváme po částech víno, přikryjeme poklicí a dusíme asi dvacet minut. Přidáme houby, pepř, papriku a osolíme. Zahustíme hladkou moukou a povaříme. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Podáváme s vařenými bramborami.

 

Bramborový hubník

6 velkých brambor, 3 lžíce másla, šálek vývaru, sůl, pepř, cibule, 100 g hub, 1 dcl vína, zelená petrželka, 1 balíček listového těsta, žloutek, lžička oleje

Oloupané brambory vložíme do máslem vymazané zapékací mísy, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a dáme na deset minut do rozpálené trouby. Mezitím na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, zalijeme vínem, přidáme petrželku, pepř a dusíme doměkka. Listové těsto vyválíme na válu, rozdělíme na čtverce a dáme na ně vychladlou směs z brambor a hub. Dobře uzavřeme, potřeme žloutkem se lžičkou oleje a prudce upečeme v horké troubě.

 

Houbový mozeček

400 g hub, květák, cibule, máslo, 2 až 3 vejce, sůl, pepř, kmín, zelená petrželka

Květák uvaříme se solí a kmínem. Po vychladnutí jej rozdělíme na růžičky. Houby pokrájíme, osolíme, opepříme a podusíme na másle a na cibulce. Podušené houby smícháme s květákem, přidáme vejce a ještě chvíli na plotně mícháme. Nakonec přidáme zelenou petrželku.