Používání česneku je zvlášť výhodné v době výskytu sezonních onemocnění dýchacích cest, chřipek a jiných virových onemocnění. Rozumnou dávkou v tomto období je jeden stroužek česneku denně. Bylo by však nerozumné léčit se jen česnekem a vynechávat léky předepsané lékařem. Česnek například může příznivě ovlivňovat cukrovku nebo vysoký krevní tlak, ale nemůže nahradit účinek diety, inzulinu a jiných léků.

Z vitaminů obsahuje česnek vitamin C, B1, B2, a A, z nerostných solí pak draslík, fosfor, jód, síru, sodík, vápník a železo. Mezi účinné látky česneku patří léčivý fytoncid alicin. Česneku se tedy připisují nejen některé léčebné účinky, ale je to i oblíbená kořenová zelenina, a to pro svou výraznou chuť a vůni, kterou mu dodávají silice. Počínaje jednoduchým oukropem kořeníme česnekem řadu polévek – od bramborových, luštěninových až po masité. Používáme jej i při přípravě bramboráků, salátů, masitých pokrmů, pomazánek a podobně.

Naše tipy:

Houbová česnečka

Litr vody, 200 g čerstvých hub, sůl, kmín, několik kuliček pepře, 4 stroužky česneku, 2 krajíčky chleba, 20 g sádla

Očištěné, na plátky nakrájené houby zalijeme vodou, přidáme kmín, pepř a sůl a vaříme necelou půlhodinu. Před koncem varu přidáme do polévky utřený česnek a polévku ještě podle chuti přisolíme. Na kostičky nakrájený chléb osmahneme na sádle, rozdělíme do talířů a zalijeme horkou polévkou.

Česnek v oleji

Oloupané stroužky česneku srovnáme do čistých suchých skleniček a zalijeme dobrým stolním olejem, aby byly zcela potopené. Uzavřeme je pod víčka a sterilujeme 20 minut při 85 stupních Celsia. Používáme jej jako česnek čerstvý. Ochucený olej spotřebujeme do salátů, pod maso a zeleninu.

Česnek v soli

Na 1 kg česneku potřebujeme asi 200 g soli. Paličky česneku rozebereme, jednotlivé stroužky oloupeme a prolisujeme nebo umeleme. Dřeň se šťávou promícháme se solí, natlačíme do malých skleniček a navrch ještě posypeme tenkou vrstvou soli. Uzavřeme a uložíme ve tmě a chladu. Některé druhy česneku v soli mění barvu, což však není na újmu chuti ani kvalitě. Obvykle takto konzervujeme česnek, který vysychá nebo začíná růst.

Používáme do všech pokrmů, ovšem opatrně, abychom nepřesolili.