„V rámci služby dopravní policie se tomuto tématu věnujeme stále," potvrdila tisková mluvčí kolínských policistů Martina Fejfarová s tím, že policisté chodce na Kolínsku upozorňují na novou povinnost, trpělivě jim nutnost reflexních prvků vysvětlují a navíc také chodcům věnují reflexní pásky. Ty se dají využít jako náramek na ruce či nohy, ale také jiným způsobem.

Maminky si tyto pásky dávají například na kočárek, sportovci pak například na batoh, který nesou na zádech. Lze ho však umístit také na kabelku, případně i na některou část oděvu.

Děti mnohdy dostávají na různých propagačních akcích například nalepovací reflexní zvířátka, která lze nalepit kamkoli.

Neexistuje prý speciální sankce

Ačkoli je nošení reflexních prvků povinné, není stanovená žádná speciální sankce za porušení této povinnosti.

„Stejně jako v jiných případech, kdy chodec poruší pravidla silničního provozu, může policista daný přestupek řešit domluvou nebo uložit na místě pokutu v rozmezí od nuly do 2.000 korun, ve správním řízení je pak sankce 1 500 korun do 2 500 korun," vysvětlila tisková mluvčí Martina Fejfarová s tím, že hlavním smyslem tohoto nového pravidla je zejména prevence, nikoli represe. Policisté tak alespoň prozatím chodcům spíše domlouvají.

Na zviditelnění chodců policisté dlouhodobě spolupracuje s BESIPem v rámci kampaně „ Vidíme se?". Kampaň je rozdělena do několika fází, které si kladou za cíl naučit chodce používat reflexní prvky.


Co na novelu říkají chodci a cyklisté?
„Jsem zásadně pro," chválí novelu zákona Milan Hutla. Podle něj by chodci měli být vidět. „Jen bych zpřísnil postihy za nedodržení," dodal ještě Milan Hutla s tím, že pokud by řidič srazil chodce bez reflexních prvků, měla by být vina také na straně chodce, nikoli pouze na straně řidiče.

Kladně se k nové povinnosti staví také Markéta Vosecká. „Rozhodně dobrá věc, která měla být povinná už dávno. Chodec i cyklista musí být viditelně označený," řekla.

„Je to v pořádku, je potřeba, abychom my chodci byli viděni," souhlasí s novelou také Hana Procházková.

„Konečně se taky jednou schválilo něco, co má fakt smysl," vyjádřila se Lenka Kranková s tím, že to určitě hodně pomůže bezpečnosti. „Zrovna nedávno jela má sestra na kole a málem srazila chodce, kterého přehlédla. Kdyby měl reflexní prvky, určitě ho viděla dříve," vyprávěla příhodu, která se stala v její rodině a dodala: „Jsem jednoznačně pro a za sebe budu povinnost dodržovat."
„Myslím si, že je to dobře," přidal se k ostatním také Pavel Machka. Jeho osobně se to prý z pohledu chodce moc netýká, jelikož téměř pořád jezdí autem, případně na kole. Z druhé strany však novelu kvituje. „Pro nás řidiče jsou tyhle reflexní pásky super, " řekl. A dodal, že chodec je vidět na několik desítek metrů a on jako řidič může včas zareagovat. „Taky si však myslím, že na to nemusel být zákon. Naši zákonodárci by se měli zabývat spíš jinými věcmi," myslí si.

„Za mě je to myšlenka dobrá, ale trochu utopická. Stejně jako nejde ohlídat řidiče, že pokaždé, když sednou za volant, pojedou stoprocentně předpisově, nejde hlídat každého chodce, co sleze z chodníku, zda-li vytáhl z kapsy všudypřítomnou oranžovou vestu. J to o lidech jak to vezmou ať už v řadách policie nebo chodců," vyjádřila svůj názor na povinnost reflexních prvků u chodců také Denisa Hradecká.