„S každým musím vytvořit individuální plán," popisuje Vendulka Harapesová, která v domově pracuje. Podle jejích slov má odlišný denní plán člověk, který například nemluví a člověk, který špatně chodí. Důležitá jsou však také přání obyvatel. „Někdo by chtěl chodit na vycházky, někdo si přeje nějaký zážitek," popsala přání klientů sociální pracovnice.

JAK VYPADÁ BĚŽNÝ DEN?

Po ranní hygieně a snídani je v plánu aktivizace. „Například se utvoří skupinka a mají canisterapii nebo jdou na procházku," popsala Vendulka Harapesová dopolední program. Docela často prý senioři chodí na náměstí do cukrárny, navštívili i kostel, kde měli komentovanou prohlídku a navštěvují také skanzen. „Navštěvují také výstavy," doplnila sociální pracovnice s tím, že je skvělé, že se domov nachází v intravilánu města a vše je tak blízko. Obyvatelé domova bez problému na všechna jmenovaná místa dojdou.

Imobilní pacienti pochopitelně musí veškerý čas trávit v domově. Právě ty navštěvuje aktivizační pracovnice na pokojích a například jim masíruje chodidla nebo ruce. „Říká se tomu taktilní haptika," upřesnila Vendulka Harapesová a doplnila, že pracovnice si s lidmi také povídají a používají u toho reminiscenční prvky. To znamená, že s lidmi vzpomínají na minulost.

Po dopoledním programu pochopitelně následuje oběd, polední klid a poté odpolední program. Ten se prý v mnohém podobá tomu dopolednímu. „Je však třeba si uvědomit, že udržet pozornost v odpoledních hodinách je pro seniory už náročné," vysvětlila Vendulka Harapesová.

NÁVŠTĚVY, HUDBA NEBO OSLAVY

Rodinní příslušníci mohou do domova za svými příbuznými zavítat kdykoli. „Nemáme žádné návštěvní hodiny," popsala Vendulka Harapesová. „Když přijdou ráno v sedm, tak přijdou ráno v sedm," řekla s tím, že je třeba respektovat například hygienu či čas oběda. „Pro klienty je však lepší pořád stejný čas návštěv, aby nedocházelo k nějakým výkyvům. Potřebují režim," dodala. Pravidelně se v domově konají hudební vystoupení, která jsou v některých případech doplněná také recitací. Do domova dochází také farář. „Za ním samozřejmě nemusí každý," vysvětlila.

V domově však žije jedna žena, která má víru ve svém individuálním plánu. Spolu s ní tak sociální pracovnice již navštívily také mši. „Byly z toho nadšené," konstatovala Vendulka Harapesová.

Chvíle radosti si senioři užívají také na zahrádce, která je jim k dispozici. Tráví na ní čas v letních měsících, kdy jim vzrostlé ořechy nabízejí stín. „Venku mívají například také svačiny a opékali jsme i buřty," prozradila Vendulka Harapesová s tím, že na zahrádce slavili také MDŽ nebo konec prázdnin. Obyvatele domova však do takových aktivit prý vždycky musí postrčit. Sami od sebe už nechtějí slavit a veselit se.
Blíží se vánoční svátky, jak vypadají v kouřimském domově? „Na každém patře máme velký vánoční strom s plastovými ozdobami," řekla Vendulka Harapesová s tím, že připravují také Mikulášskou besídku.

Přijde čert s Mikulášem a přinesou balíčky. Nechybí tu ani zpívání vánočních koled a na Štědré večery nechybí tradiční pokrm. „Kapra dělat nemůžeme, ale nahradí ho třeba filé," podotkla sociální pracovnice. Vánoce tu tráví všichni společně, málokdo odjíždí domů za rodinou. „Jestli z těch šedesáti lidí jeden, dva," konstatovala smutný fakt Vendulka Harapesová.

Ihned však vysvětlila, že hodně obyvatel má své děti již v důchodovém věku a oni sami již potřebují péči druhých. „Často se stává, že sem dá vnučka babičku, protože o maminku se stará," popsala běžnou situaci.

Klienti domova mají zájem o zvířátka. Často chodí krmit andulky. Nejoblíbenější je však pes. „Stalo se nám dokonce, že jsme měli paní, která vůbec nemluvila. Pak přišla její dcera a byla překvapená, že na psa začala mluvit. Tam je vidět největší efekt," myslí si Vendulka Harapesová.

Senioři mnohdy rádi vzpomínají na minulost. Ne však lidé nemocní, jak vysvětlila Vendulka Harapesová. Podle jejích slov se většinou o minulosti lidí z domova dozvídají spíše od rodinných příslušníků.

Vědí tak, že některý z klientů rád cestoval a jedna z žen žila několik let v zahraničí. Sami však o svých zážitcích spíše nevyprávějí. „Teď je tu jeden obyvatel a ten mluví v cizích jazycích," vzpomněla si Vendulka Harapesová a dodala, že právě tento muž občas odpovídá v angličtině.
Většina lidí má podle jejích slov ráda svůj klid. Nesledují ovšem ani televizi, většinou prý raději poslouchají hudbu. Jinak jsou opravdu raději v naprostém klidu. „I na aktivizaci se musí přemlouvat a motivovat," zakončila Vendulka Harapesová.