Poutavou formou se snaží o zlepšení jejich fyzické kondice a vstřícného vztahu ke sportu. V neposlední řadě dochází v důsledku projektu k navázání a upevnění vztahů mezi obcemi, školkami a účastníky a k výměně zkušeností z mnoha oborů.

Celý roční cyklus projektu je na jaře zahájen rozvozem různých herních prvků, kdy každá zapojená MŠ má možnost je 14 dní využívat.

Další částí projektu je regionální kolo navozující atmosféru dětských olympijských her, ve kterém si děti měří síly ve třinácti různých sportovních disciplínách.

V květnu proběhlo již 5. regionální kolo této části projektu v Jestřabí Lhotě. Olympiády se zúčastnilo 12 mateřských škol z okruhu členů MAS Zálabí: Veltruby, Velký Osek, Starý Kolín, Týnec nad Labem, Ovčáry, Krakovany, Jestřabí Lhota, Býchory, Opolany, Ohaře, Žehuň, Hlavečník (Žiželice se letos omluvily). Jako každý rok tato akce zaznamenala vysokou účast nejen rodičů a prarodičů dětí, ale také přátel sportu a zástupců zapojených obcí.

Akci zahájil a slovem provázel Jan Svoboda z Jestřabí Lhoty, původem ze Lhoty Uhlířské, nejen všem sportovcům známý organizátor, nadšenec a nezmar, který je „duší“ projektu a váha celé akce leží na jeho bedrech.

Cigareta. Ilustrační foto.
Protikuřácký zákon neztíží život zdaleka jen kuřákům

Po slavnostním nástupu a představení jednotlivých školek Olympiádu zahájily děti, které donesly vlajku Olympiády ke stožáru, symbolickou olympijskou pochodeň nesla tentokrát učitelka z MŠ Opolany Eva Žilková.

Tradičními symboly olympijských her jsou olympijský symbol, vlajka, heslo, hymna a pro tuto Olympiádu MŠ je tímto symbolem Katka Šafránková, česká atletka, reprezentantka v hodu kladivem. Katka se zúčastnila všech olympiád MŠ, ale letos musela na závody v německém Halle.

Olympijská vlajka zavlála a vyletěly bílé holubice, které zakroužily nad stadionem. Sportovní klání začalo a děti se vydaly za doprovodu učitelek, rodičů a prarodičů na jednotlivá stanoviště, kde je čekaly různé soutěže. Skok do dálky, házení míčkem, házení pytlíkem na cíl, hopsání na míči, slalom, kopání míče na branku, skákání v pytli a ještě další disciplíny, ve kterých se děti krásně vyřádily a pěkně zahřály, neboť počasí zrovna moc nepřálo.

Po skončení a vystřídání všech stanovišť se všichni malí sportovci odebrali do stanů na občerstvení a malý odpočinek před finále. Chlapce i dívky čekal běh na 40 metrů, hod pytlíkem do dálky a nakonec smíšená štafeta na 4 x 40 m. Všichni malí sportovci byli mohutně povzbuzováni, největším zážitkem je vždy štafeta, kdy hřiště doslova bouří a malí sprinteři makají ze všech sil hnáni silou hlasů všech fandících.

Ovčárecká ulice v Kolíně už je v obou směrech průjezdná
Jedna uzavírka je za námi, Ovčárecká se otevřela

Nejlepší tři sportovci ze všech disciplín stáli na stupních vítězů. Medaile jim předali kapitán sledge hokejové reprezentace Zdeněk Šafránek, kapitán kolínských basketbalistů David Machač, starosta obce Jestřabí Lhota Václav Nedbal a manažerka MAS Zálabí Tereza Benešová.

Od věrných sponzorů dostali vítězové dárky v podobě tradičních velkých pand a všichni medailisté volné vstupenky na Kolínskou řepařskou drážku. Všem sponzorům organizátoři velice děkují.
Všechny děti byly po náročném sportovním zápolení odměněny pamětními medailemi a diplomy. Následovalo ukončení Olympiády MŠ, které tentokrát s vybranými dětmi zajistila Nela Smutná, učitelka z MŠ Velký Osek.

Po celý den vládla na Olympiádě skvělá atmosféra, organizace byla jako každý rok perfektní, a tak patří velký dík všem, kteří jsou do tohoto projektu zapojeni a věnují mu svůj volný čas a veliké úsilí.

Jiřičky dostaly náhradní hnízdo.
Zraněnou jiřičku zachránili všímaví strážníci