V opozici proti zákonu jsou vytrvale především majitelé hospod, restaurací a klubů. Někteří se pravidlům podvolili, jiní ale neváhají jít cestou odporu, což potvrdila i mluvčí Krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. „Konkrétně nikoho jmenovat pochopitelně nemůžu, ale kontroly v kolínském regionu nejsou ničím výjimečným,“ připustila.

Provozovatelé restauračních zařízení se pak většinou shodují, že jim protikuřácký zákon sebral významné množství zákazníků. Třeba Daniel Bělovský, který provozuje hudební klub U Vodvárků a Hospůdku Na Vinici ve Vinařích uvedl, že v případě klubu jim zákon ubral asi pětatřicet procent návštěvníků. "Zavedení EET nám tolik škody nenadělalo, jako právě tento zákon,“ konstatoval situaci provozní. "Češi mají popíjení piva spojené s cigaretou,“ podotkl Bělovský a dodal, že na vesnici sice štamgasti chodí do hospody stále, ale při každém nuceném odchodu ven nepřestávají nadávat.

Ilustrační foto.
Kolín chce do konce roku zavřít záchytku

Na ne zrovna pěknou zkušenost s následky protikuřáckého zákona si vzpomíná také provozovatelka Dobřichovské pivnice Dana Černá.

Byl slunečný den s téměř letními teplotami a na dobřichovké naučné stezce se konalo hezké setkání pro děti. Když si rodiny užily zábavu a poučení v přírodě, zašly ještě do restaurace posedět na zahrádku a pochutnat si na zmrzlinovém poháru. „Takže zahrádka byla plná dětí a kuřáků, kteří museli jít kouřit ven, uvnitř hospoda prázdná,“ popsala Dana Černá situaci, v níž toto striktní opatření podle ní zcela postrádalo smysl.

Ani samotní návštěvníci hospod a restaurací se zákonem vždycky nesympatizují. "Nechápu, proč rozhodnutí, zda se bude v podniku kouřit, či nikoliv, nenechali zákonodárci na samotných majitelích,“ poznamenala Aneta Skaláková. „Mně osobně sice nekuřácké podniky vyhovují, ale chápu, že pro malé hospody na vesnici je takové opatření téměř devastační,“ domnívá se.

Jiného názoru je ale Antonín Peterka. "Já jsem za tento zákon rád. Mladí lidé pak nemají tolik příležitostí s kouřením začít. Můj syn se to naučil už v patnácti a dodnes mě to nepřestává štvát,“ přiznal tento zarytý odpůrce kouření ve veřejných prostorách.

Kdo si pak protikuřácký zákon jednoznačně chválí, jsou lékaři. Prakticky hned po jeho zavedení prý poklesl počet srdečních infarktů, jejichž vznik pasivní kouření výrazně ovlivňuje. Také prý ubylo pacientů s anginou pectoris, ischemickou chorobou srdeční a astmatem. 

Mistrovství České republiky kroužků v řešení hádanek a křížovek
OBRAZEM: Křížovky šly nejlíp Ostravákům, hádanky Příbramákům