Prvním krokem k tomu, aby mohlo město vůbec zažádat o stavební povolní, bylo uzavření smlouvy s ČEZem o přeložce kabelů. To se nyní, jak informoval místostarosta Tomáš Růžička, povedlo, smlouvu už schválila i městská rada.

Jedná se o kompletní rekonstrukci celého prostoru. „Například současné betonové stěny půjdou pryč a nahradí je gabinové stěny z kamene, bude nové schodiště, nové veřejné osvětlení, nová úprava nádvoří, nová dlažba, nová rampa pro vozíčkáře, která půjde až do hlavního vstupu, čímž se vyřeší bezbariérovost, aktuálně se to řeší ze zadní části přes pečovatelskou službu,“ vyjmenoval místostarosta Růžička namátkou některé plánované změny.

Supermarket TESCO v Malenovicích ve Zlíně.
Z Jednot a konzumů do hypermarketů a diskontů. Češi zanevřeli na malé prodejny

Upravovat se budou samozřejmě i chodníky a cesty, zmizí retro dlaždice z přední pohledové stěny polikliniky, která bude zároveň zateplena. Změnami projde i ochoz a schodiště zezadu na zásobovací rampu lékárny.

„Už se na poliklinice další díly Inženýrské odysey nenatočí,“ zavtipkoval místostarosta. Tvůrci třináctidílného seriálu z roku 1979 si totiž kolínskou polikliniku vybrali jako vhodné prostředí pro natáčení záběrů do několika epizod. V té době to samozřejmě ještě nebyla poliklinika, ale sídlo okresního výboru KSČ. Například gynekologická ambulance Jiřího Dvořáka je dnes umístěná přímo v prostorách bývalé pracovny nejmocnějšího muže okresu před rokem 1989 - okresního tajemníka KSČ.

Nyní už budova polikliniky ze svého stále ještě notně socialistického vzezření přejde na moderní, funkční podobu.

Jediné, co zůstane zachované stejné, je systém parkování. To bude nadále zachované v celé Smetanově ulici a za budovou polikliniky, ve vrchní části přímo u vchodu do polikliniky stejně jako dnes žádná oficiální parkovací místa nebudou. Je a bude tam jen prostor pro dočasné parkování. Přes zábrany mohou projet vjet vozíčkáři, transporty krve, sanity apod. „Proto je tento prostor dnes volný, i lékárna má zásobování ze zadní části,“ dodal místostarosta.

Vlakové nádraží v Kolíně.
Podchod se zřejmě začne stavět nejdříve v roce 2021

V rozpočtu město počítá na úpravy objektu polikliniky a okolí 4,3 milionu korun, úprava venkovních prostor bude provedena na základě architektonické studie zpracované ve spolupráci s architektem města.

Plánované rozsáhlé úpravy pohledové části polikliniky jsou vlastně předposlední fází rekonstrukčních prací, na kterou by měla v dalších letech navázat ještě výměna oken celé lékárny i s výlohami a také sousedícího kina.

V současné době se dokončuje výměna oken na schodišti v celé budově, což také nebyl úplně jednoduchý oříšek, protože okna jsou od vnitřního schodiště téměř metr vzdálená, takže se kvůli oknům muselo postavit zvenku lešení.

Pacienti si dosavadní úpravy na poliklinice pochvalují. „Moc se mi líbí to nově otevřené občerstvení. To vypadá opravdu pěkně, čistě, s dobrým výběrem, příjemné prostředí, opravdu kavárna. V první chvíli jsem si vůbec neuvědomila, že je to kavárna kina, stačilo jen probourat stěnu do chodby polikliniky,“ popsala Martina Jiřincová. Provoz kavárny přes den pro návštěvníky polikliniky a večer pro diváky kina byl jednou ze základních podmínek města při výběru provozovatele.

Rekonstrukce autobusového nádraží v Kolíně
Zastřešený autobusový terminál najíždí na ostrý provoz