Nezisková organizace Post Bellum proto přišla s projektem pro žáky nejvyšších ročníků základních škol, v němž se na několik měsíců stali těmi, kteří mnohdy bolestné příběhy pamětníků poslouchají a zaznamenávají, zpracovávají a uchovávají pro další generace. Nebýt projektu, možná by tyto příběhy už nikdy nikdo neslyšel. 

Na zapojení do projektu slyšelo hned několik škol. Například v Pečkách nebo v Býchorech, kde se tým rozhodl vyzpovídat prababičku jednoho z žáků a zaznamenat její vyprávění z dob 2. světové války, její vzpomínky na nálety na Kolín, na transport Židů do koncentračních táborů nebo po válce na znárodnění velkého rodinného statku v Jestřábí Lhotě. Kolínské školy si vybraly pamětníka Františka Teplého z Pašinky, který byl vězněn v pracovním táboře u Příbrami a v Jáchymově společně s nedávno zesnulým Augustinem Bubníkem. „Dalšími pamětníky jsou například Jindřiška Žofie Lichter, která ztratila v koncentračním táboře otce a sama zažila totální nasazení, nebo Miroslav Lapiš, který se účastnil stávek horníků proti sovětské okupaci,” doplnila Jitka Šimková, která projekt Příběhy našich sousedů v Kolíně realizuje. 

Celkem žáci spolu s učiteli a pracovníky Post Bellum vybrali 12 pamětníků a pustili se do práce rozhlasových nebo televizních dokumentaristů. Díky projektu nyní vznikají nahrávky, které se stanou součástí největší veřejnosti přístupné pamětnické sbírky v Evropě www.pametnaroda.cz. Tu spravuje Post Bellum spolu s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Pietní akt svobody v Kolíně
OBRAZEM: Pietní akt svobody doprovodila písničkami Půljablkoň