Ačkoli to na sníh ještě nevypadá, námrazy už nemusí být výjimkou a štěstí přeje připraveným. Jak jsou na tom pneuservisy na Kolínsku? Musí se řidiči na výměnu pneumatik objednávat, nebo mohou přijet bez objednání a kola jim přesto přezují? A na co dalšího by si řidiči měli dát v zimním období pozor? Zeptali jsme se v několika pneuservisech napříč Kolínskem.

„Do poloviny listopadu máme plno," hlásí z kolínského pneuservisu v ulici K Raškovci. Vedoucí servisního centra Tomáš Vácha prozradil, že v současné době využívají objednávání online. „Klienti už si zvykli. Sami si stanoví dobu, kdy přijedou podle svého času," vysvětlil. Podle jeho slov tak pneuservisu odpadla jedna starost a pro klienty je toto objednávání taktéž pohodlnější. Bez objednání však do tohoto servisu v Kolíně 5 nejezděte, nepřijmou vás.


V KOSTELCI BEROU JEN BEZ OBJEDNÁNÍ
Naopak v Kostelci nad Černými lesy není problém přijet bez objednání. „Jsme výjimka, bereme bez objednání," řekla majitelka pneuservisu v Kutnohorské ulici Pavla Tomicová. Jejich stálí zákazníci prý u nich například své auto nechají ráno a přijdou si pro něj po obědě. Mezi tím však mohou přijet další zákazníci a auto mohou mít do hodiny přezuté. „Jsme na náměstí, tak si zákazníci většinou někam zajdou a pak se pro auto vrátí," vysvětlila, že krátké čekání nebývá pro zákazníky problém.
Tomáš Materna, který provozuje pneuservis u českobrodského nádraží, prý bez objednání spíše nebere. „Je to nárazové. Jednou je plno, potom zase chvíli prázdno, ale jednodušší je se objednat, než tu potom čekat," vysvětlil. Českobrodští tak mohou zkusit přijet na výměnu kol bez objednání, riskují však, že si na zimní pneumatiky počkají déle, než by jim mohlo být milé.

S přezouváním pneumatik mají s počátkem listopadu všude napilno. To potvrdil také Roman Jirkal z pneuservisu ve Zborovské ulici v Českém Brodě, kde pneumatiky nejen přezouvají, ale také prodávají a uskladňují.

K místům, kde neberou bez objednání, patří také autoservis v kouřimské ulici Čsl. armády. „Ne, bez objednání nebereme. Máme napilno," řekl majitel Martin Zámiš. „Bez objednání spíše nebereme, máme toho hodně," vyjádřil se podobně Richard Vavřich, majitel autoservisu v Pečkách a omlouval se, že na delší rozhovor nemá čas vzhledem k množství práce.
Eva Doušová z pečeckého autocentra nám řekla, že také u nich se většinou řidiči musí objednat. Mnohdy však stačí zavolat ráno a odpoledne auto můžete dovézt. Pokud přijedete bez objednání a v pneuservisu zrovna bude volno, lze udělat výjimku a přijmout auto bez objednání. „Kromě přezouvání samozřejmě pneumatiky vyvažujeme a doléváme veškeré kapaliny. Záleží však na dohodě s klientem, co vše si přeje," dodala ještě Eva Doušová.

ZIMA? NEJEN PŘEZOUVÁNÍ PNEUMATIK!
Připravit auto na zimu však neznamená jen přezout pneumatiky. „Před sezónou, ať už letní nebo zimní, je dobré vůz zkontrolovat," upozornil Tomáš Vácha z kolínského pneuservisu. Podle jeho slov by řidiči měli doplnit provozní kapaliny a neměli by zapomenout nechat prohlédnout také tlumiče. „Důležité je zkontrolovat stav tlumičů, je to podstatné kvůli nečekaným výmolům na silnici. Špatný stav tlumičů by mohl být příčinou nehody," vysvětlil. Aktuální je podle něj také kontrola osvětlení vozidla, vzhledem k častějším mlhám a brzkému stmívání.

Pavla Tomicová z černokosteleckého pneuservisu ještě dodala, že řidiči by se před zimou měli vybavit košťátkem na odklízení případného sněhu, škrabkou a od věci není ani pořízení spreje na odmrazování oken či zámků.
Při cestě na hory jsou pak dobrým pomocníkem také řetězy, které pomohou překonat těžké podmínky.