„Jsme strašně moc ráda, že mohu říct, že stav kolem podzemních kontejnerů se výrazně zlepšil – o 80 až 90 procent," zhodnotila jednatelka AVE Kolín Věra Suchomelová.

„Už kolem nich nejsou hromady nepořádku a nejsou ucpané. Domluvili jsme se s městem na postupu, jak v těchto místech zajistit pořádek. Jezdíme tam každý den, ze začátku to bylo i dvakrát denně, kdy jsme objížděli všechna stanoviště podzemních kontejnerů, čistili nepořádek kolem nic a zprůchodňovali otvory, které byly ucpané tím, že lidé nevhazovali odpad po jednotlivých kusech, ale nacpali tam celou tašku nebo velké kartony a ostatní lidé už jen odpad pokládali vedle," popsala jednatelka vznik potíží.

„Věřím, že občané jsou více uvědomělí poté, co jsme my i město vysvětlovali, v čem tkví problém, a situace už bude jen lepší a lepší. Nyní jezdíme k podzemním kontejnerům jednou denně, někdy je to jen preventivně, vidíme, že tam nepořádek není, jedná se vlastně jen o kontrolu," pokračovala Věra Suchomelová.

I přes přes počáteční problémy má město Kolín v plánu získat dotaci na dalších zhruba deset podzemních kontejnerů. Příští rok by se měli soutěžit dodavatelé.

„Měli bychom se tedy ubírat tímto směrem a zbavovat se tisíc stolitrových kontejnerů v ulicích, což je pozitivní," uzavřela Věra Suchomelová.