Dnes usednou do svých lavic nervózní více než kdy jindy. Čeká je totiž předávání vysvědčení. A mnozí z rodičů možná ani netuší, jaké známky jejich ratolesti přinesou. Ty jsou pak nervózní a mnohdy se jim nechce domů, ačkoli je čeká prodloužený víkend.

„Když dostaneš špatnou známku, tak se domů nevracej." To je věta, kterou ve dnech před vysvědčením slýchá od svých rodičů mnoho dětí. Právě tomu by se podle odborníků měli rodiče vyhnout a takové situaci včas předcházet. O známky svých dětí by se rodiče měli starat průběžně. Minimálně však od čtvrtletí. Pokud se tak však nestalo, měli by rodiče ovládnout své prvotní emoce a jednat s rozvahou.

Podle Kateřiny Schmidové, vedoucí Rodičovské linky, je vysvědčení hodnocením práce dítěte za celé pololetí, takže by nemělo být pro rodiče žádným překvapením.

Z toho vycházejí také psychologové, kteří působí na kolínských základních školách.

Podle Michaly Michlové, koordinátorky kolínského projektu Chci zůstat ve škole, se psychologové špatnými výsledky žáků zabývají již od čtvrtletí, kdy žáci poprvé vidí své ucelené výsledky. „Ve čtvrtletí nastoupili jako prevence, 31. ledna už by bylo pozdě," vysvětlila Michlová jasný fakt, že s tím co se dělo během celého pololetí v soudný den již nic dělat nelze.

Podle ní však psychologové nejprve musí kontaktovat rodinu žáka, který má ve škole potíže. Až potom mohou se žákem začít komunikovat a společně s rodiči začít školní výsledky zlepšovat, případně hledat příčinu problému. „Důležitá je právě spolupráce s rodiči. Kdyby se snažil jen psycholog a doma by komunikace nefungovala, nemělo by to smysl," řekla Michlová.

Komunikace mezi psychologem, dítětem a rodinou je důležitá také z toho důvodu, že špatné známky nemusí vždy znamenat menší snahu dítěte ve škole: Můžou být indikátorem toho, že ve školním prostředí není něco v pořádku. „Rodiče by se měli spíše zajímat o příčiny zhoršených známek, které mohou poukazovat na špatné vztahy ve třídě, šikanu, na speciální vzdělávací potřeby dětí nebo změněnou situaci v rodině," upozornil vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Nyní je však na prevenci již pozdě. Tedy alespoň pro toto pololetí. Nyní tedy pomůže jen vstřícný a klidný přístup rodičů.

V případě potíží pak právě v první řadě školní psychologové nebo anonymní Linka bezpečí, kam mohou volat nejen děti, ale také jejich rodiče, kteří si nevědí rady.

Zvýšený dohled policie je samozřejmý

Kolínští policisté jsou na pololetní vysvědčení a s ním související prodloužený víkend připravení. „Připravujeme na dnešní a zítřejší den zvýšený dohled," řekla tisková mluvčí kolínských policistů Martina Fejfarová. Podle ní bude státní policie hlídat hlavně silnice, o přechody u škol se postarají městští strážníci, kteří budou dbát na bezpečné přecházení dětí. Policie v souvislosti s mrazivým počasím navíc nabádá ke zvýšené opatrnosti a obezřetnosti. Ať už při pěší chůzi nebo jízdě v autě.

Kam se mohou obrátit rodiče?

Rodiče mohou využít služeb Rodičovské linky, a to na telefonním čísle 840 111 234, na kterou se lze obracet každý všední den odpoledne: pondělí až čtvrtek: 1319 hod. a pátek: 915 hod. Nebo mohou požádat o pomoc prostřednictvím emailu: pomoc@rodicovskalinka.cz , kde dostanou nestranné odpovědi a další odborné rady, nejpozději do 3 pracovních dnů.

Kam se mohou obrátit děti?

Děti se mohou obrátit se svými problémy na Linku bezpečí . Telefonní číslo 116 111 funguje nonstop a bezplatně jak pro volání z pevných linek, tak i z mobilních telefonů. Odborně vyškolení konzultanti si s nimi budou povídat o každém problému nebo trápení. Kromě čísla je k dispozici i E-mailová poradna pomoc@linkabezpeci.cz nebo online Chat na adrese http://chat.linkabezpeci.cz.