Co to znamená ohledně vaší funkce, náplni práce?
Před třemi lety byla zrušena okresní ředitelství. Vznikly organizační články – Územní odbory - na území bývalých okresů. Místo bývalých ředitelů jsou nyní vedoucí územních odborů. Já zde nyní působím jako jeho zástupce.

Jaký je tedy váš hlavní úkol v kolínském regionu?
Trestní řízení a služba kriminální policie a vyšetřování.

Kde jste působil dříve, než jste přišel právě do Kolína?
Na Praze venkov – západ, kde jsem působil celkem jedenáct let. Tam jsem začínal jako asistent vyšetřovatele.

Takže jste musel mít nějakou odbornou školu.
Ano. Tehdy jsem studoval prvním rokem denní studium na policejní akademii. Po roce jsem přešel na kombinované studium a nastoupil k policii. Až po dokončení bakalářského studia jsem začal dělat samostatného vyšetřovatele. Od roku 2007 jsem začal pracovat jako vedoucí teritoriálního oddělení kriminální služby Praha - západ. Poté jsem vykonával funkci koordinátora, což v podstatě znamenalo práci ve vedení územního odboru.

Co přinesl nový zákon o služebním poměru?
To je docela složitá otázka, resp. Odpověď na ní. Je to téma na celou sérii článků a komentářů. Ale mimo jiné přinesl řekněme kariérní řád a změnu ve výpočtu výsluh.

Takže se stávalo, že odcházeli zkušenější policisté díky tomu, že neměli požadované vzdělání?
Ano. Například od sedmé platové třídy musíte mít bakalářské vzdělání. Bez toho byste tu danou funkci nemohl podle zákona zastávat. Větší motivací k odchodu u déle sloužících byla ale zajímavá renta.

Bere se v potaz i to, jak dlouho třeba člověk u policie slouží, aby mohl vykonávat například vaší funkci?
Určitě. Každá tarifní třída spojena s určitou délkou praxe a úrovní vzdělání. Konkrétně v případě mého místa je to ukončené vysokoškolské vzdělání a minimálně devět let praxe. A k tomu samozřejmě praxe ve vedoucí funkci.

Jak jste se vlastně v Kolíně ocitl?
Hlavní motivací byla možnost profesního růstu. Protože jsem splňoval kriteria, přihlásil jsem se do výběrového řízení. Navíc - práce to pro mě není neznámá, protože ve vedení územního odboru jsem již působil na Praze – západ. No a tehdy se u policie ve Středočeském kraji uvolnila tuším tři nebo čtyři místa zástupců vedoucích odborů. Pro mě však byla první a jasná volba Kolín. Částečně jsem znal práci pana plk. Žďárského z jeho působení na Praze – venkov a zejména pana plk. Fejfara, který zde působil přede mnou. Myslím, že filosofie a styl naší práce je podobný. A samozřejmě důležitá byla i vzdálenost z mého bydliště. Já bydlím v Nymburce.

Co říkáte situaci v Kolíně ohledně kriminality? Dá se to srovnat právě s Prahou?
Musím říci, že jsem trochu překvapen. Myslel jsem, že takzvaná meka zločinu je Praha. Bohužel za první měsíce ve funkci musím konstatovat, že té kriminality je zde více, než na mém bývalém pracovišti.

Čím si to vysvětlujete? Mnoho lidí přisuzuje zvýšenou kriminalitu vzniku automobilky v průmyslové zóně Ovčáry.
Podle mých informací přímo se zaměstnanci TPCA žádný velký problém není. Ale v regionu přibyly zde další nové továrny. V Kolíně je spousta ubytoven, kde bydlí jejich zaměstnanci a to nejen Češi ale i další národnosti.

Takže tito lidé nemají po pracovní době co dělat a vyhledávají „zábavu“ po svém způsobu…
Je to těžké takto to říci. Těch kriminogenních faktorů je zde více.

Jaké máte na mysli?
Kolín je „zajímavý“ tím, že zde meziročně stoupl nápad trestné činnosti o 511 trestných činů. Což je přibližně o 14 procent. Krajský a celorepublikový trend je spíše opačný, tedy že klesá. V Kolíně jde naopak nahoru.

V samotném Kolíně, nebo v rámci územního odboru?
Na území celého okresu ale drtivá většina právě v samotném Kolíně.

Čím si to vysvětlujete? Je možné, že je nedostatek policistů?
Bohužel podle mého názoru je policistů na Kolín málo.

A budou se nějací noví policisté náborovat?
V současnosti jsou nábory pozastaveny. V rámci celého okresu jsme dosud přišli o 22 tabulkových míst.

Kolik policistů na celém území nyní slouží?
Nyní máme 196 policistů a v současné době můžeme ještě obsadit sedm míst. Co bude dál, to se uvidí.

Odkud by mohli přijít, když je samotný nábor pozastaven? A kam přímo by se doplňovali?
Musíme hledat policisty, kteří už jsou ve služebním poměru. V rámci republiky jsou některá krajská ředitelství předimenzovaná. Možnost, že by sem přišel zkušený policista, tu tedy je. A kam je zařadit - naše priorita je nyní obvodní oddělení Kolín.

Je možnost pro nové policisty, kteří do této doby bydleli na opačném konci republiky, sehnat ji bydlení?
My jako policie tuto možnost nemáme. Ale probíhají určitá jednání s městem.

Jaké tedy máte plány pro zlepšení dnešní situace?
Musíme hrát s těmi kartami, které máme. Víc policistů zatím nedostaneme. Nicméně priorita je snížit nápad trestné činnosti. Recept na to není nijak objevný – musíme být více vidět v ulicích. Jde nám tedy o změny v nasazování a využívání policejních sil, které v současné době máme k dispozici. Také jsme navázali spolupráci se školním policejním střediskem ze Sadské, které k nám posílá studenty na praxi. Využíváme je zejména při dopravních akcí a hlídkové činnosti. Jsme s jejich prací velmi spokojeni, velmi si ji ceníme a hodláme ve spolupráci dále pokračovat. Chtěli bychom také ještě více spolupracovat s městskou policií, která je poměrně početná.

Takže více preventivních bezpečnostních akcí?
Ano. Chceme se zaměřit hlavně na Kolín a Český Brod. Ale ani ostatní místa v regionu nebudou opomínána.

Vím, že v Kolíně je podle statistik až příliš mnoho loupeží. Jde se tomu nějak bránit?
Za minulý rok to bylo 44 loupeží. Je to obrovské číslo. K tomu evidujeme navíc mnoho násilných trestných činů. Jak už jsem říkal, prioritou je být více vidět v ulicích. Neopomíjíme ale ani prevenci. Kolegyně z preventivní a tiskové služby připravily a dále pracují na projektech na snížení kriminality, ať už jde o drogovou problematiku, kapesní krádeže a ohrožené skupiny občanů – mládež a seniory atd. V Kolíně by situaci prospěl kvalitnější kamerový systém, ale ten samozřejmě naráží na základní problém – finance. Nicméně já jsem optimista a věřím, že na Kolínsku bude bezpečněji.