Historie osídlení území Kouřimi sahá do mladší doby kamenné, až 4000 let př. n. l. Nové královské město v místě osady s pohřebištěm a kostelem založil český král Václav I. kolem roku 1250. První písemné zmínky vznikají nedlouho poté. O jedenáct let později chválí krásu Kouřimi král Přemysl Otakar II a dává ji spolu s Kolínem za vzor dalším královským městům.

V nadcházejících stoletích si město prošlo i nešťastnými událostmi, roku 1334 ji zasáhl zničující požár, následně ho drancovala uherská vojska, a v roce 1424 Kouřim obsadil Jan Žižka z Trocnova.

Během roku 1875 si obec nechala vyrobit prapor Baráčníků. Fotografie zachycuje připínání stuhy na prapor ke stému výročí.
Pohlednice z minulosti: Baráčníci se do Čech i do světa rozšířili z Kolína

Rozkvět města opět začal zejména v 15. a 16. století, vše se ale nakonec opět obrátilo. Velkou pohromou byla pro město třicetiletá válka, která ukončila postavení Kouřimi jako jednoho z nejvýznamnějších měst. Jedinečné město se podařilo obnovit až v roce 1740, kdy se o to snažil Karel VI. K jeho rozkvětu přispěla i stavba železnice.

Dominantou je gotický kostel sv. Štěpána a Pražská brána, která nabízí vstup na zachované středověké náměstí. Známá je Kouřim také pro své Muzeum lidových staveb. Ve skanzenu se nachází lidová architektura ze zátopové oblasti přehradní nádrže Švihov.

Fotokvíz: Poznáte město na Kolínsku?
FOTOKVÍZ: Poznáte město na Kolínsku?