Však také provézt takového vysokého a hlavně širokého obra ulicemi centra nebyla jako každý rok žádná legrace.

Na chvíli ustoupit muselo několik dopravních značek, aby nepřišly k úhoně, těsně před cílem ještě v cestě stála dřevěná podlaha předzahrádky Stoleté restaurace. Nejprve byla snaha ji nadzdvihnout a na minutku odendat, nakonec řidič projel na centimetry a řečeno školní mluvou na jedničku.

Klatovská kapela Trautenberk vystoupila v kolínském Městském společenském domě.
PODÍVEJTE SE: Trautenberk konečně dorazil a s diváky se dělil o uzenou kýtu

To už na náměstí čekal jeřáb, aby smrk usadil na tradiční místo. Jak průjezd, tak usazení se samozřejmě stalo vítaným zpestřením chladné neděle pro náhodné kolemjdoucí, našli se i tací, kteří strom vyhlíželi už drahnou dobu předem.

Pro bezpečné usazení stromu se přednedávnem zvětšoval otvor, který se za tímto účelem vytvořil, když se rekonstruovalo náměstí. Díra byla ale dělaná na strom vysoký cca 10 metrů a už vloni město řešilo, že má strom vyšší a kmen se musí výrazně ořezávat. Takže nyní se otvor přizpůsobil, aby bylo usazení co nejpevnější. „Máme na to statické posouzení,“ uvedla místostarostka Iveta Mikšíková.

Instalace vánoční jedle z Rohozce na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi.
PODÍVEJTE SE: Do Čáslavi přivezli vánoční strom. Jedle vyrostla v Rohozci

Slavnostní rozsvícení stromu je plánované na 28. listopadu. „Zatím počítáme, že rozsvícení standardně proběhne i s kulturním programem. Pokud vláda během týdne nerozhodne jinak. Konzultovali jsme s hygieniky, říkají, že to proběhnout může, samozřejmě budou opatření, rozestupy mezi stánky, dezinfekce a doporučujeme, aby si lidé, i když se jedná o venkovní akci, vzali respirátory,“ řekl starosta Michael Kašpar.

Vánoční strom pro Kolín pochází z Čáslavi. Víme proč

Živá debata o tom, proč čáslavské Žižkovo náměstí bude letos zdobit strom z Rohozce a nikoliv právě ten z Čeplova, se rozjela na sociálních sítích. Proč tomu tak je, jsme se zeptali přímo starosty Čáslavi Vlastislava Málka.

„Krásný vánoční strom z Čáslavi se rozhodli jeho soukromí majitelé darovat městu Kolín. Před časem ho poptávali jako možný vánoční strom naši lidé z Odboru školství a kultury a k dohodě nedošlo. Z toho důvodu jsme letos zajistili strom z Rohozce. Diskuse o tom, že jsme si strom nenechali v Čáslavi a dovezli strom z jiné obce, které se objevují ve veřejném prostoru, vycházejí z neznalosti a z nerespektování jednoho ze základních atributů vlastnictví - svobodného rozhodování o nakládání s ním," uvedl Vlastislav Málek.

„Respektuji rozhodnutí vlastníků a těší mě, že v Kolíně mají radost, že se jim strom líbí. K adventu patří pohoda a kéž ji lidé pod vánočními stromky nacházejí," dodal.