Týkají se změny také některých pošt na Kolínsku? A jde vůbec o pravdivou informaci? „Pobočky pošt se neruší, pouze budeme v některých obcích jednat o změně formy poštovní obsluhy," uvedla fámu na pravou míru tisková mluvčí České pošty Marta Selicharová.

To v praxi znamená, že poštovní pobočka jako taková se sice zruší, přitom ale zůstane zachované výdejní místo, kam si občané mohou chodit například pro balíky nebo další zásilky.

Výdejní místo bude nabízet nejpoužívanější služby

Podle slov Marty Selichartové toto výdejní místo může být určeno pro nejvyužívanější službu v dané lokalitě výdej zásilek, ale také jejich příjem (listovní zásilky, balíky, poštovní poukázky). „Kompletní služby v dané obci pak zajistí Česká pošta pomocí mobilního doručování," upřesnila mluvčí České pošty.

Tato služba je podle ní výhodná zvláště pro starší spoluobčany, protože pokud si o to požádají, pošta může přijet až přímo k nim domů.

Stačí zavolat na spádovou poštu či vhodit lísteček se vzkazem do poštovní schránky. „Mobilní doručovatel prostě zabezpečí veškeré poštovní služby výplatu důchodů, podání a doručení zásilek, poštovních poukázek a podobně," vyjmenovala Selicharová.

Dále dodává, že v případě, že zásilky nemůže doručit, uloží je na výdejním místě, kde si je zákazník může vyzvednout. A to v případě, že je v obci zřízeno výdejní místo typu I, tedy to, které jen ukládá zásilky.

V obci může být také navíc zřízena pobočka typu Pošta Partner, která ve většině případů plnohodnotně zastupuje pobočku České pošty.

V nejbližší době se podle Marty Selicharové uskuteční jednání o změně typů poboček a v některých místech se upraví také nabídka poskytovaných služeb. Na Kolínsku se jedná pouze o jednu obec, a to o Pňov.

Mají se tedy lidé v Pňově bát, že budou muset na poštu dojíždět? „Nikoli, poštovní služby zůstávají zachovány, i když je v obci smluvní partner České pošty," uklidňuje Selicharová občany, kterých se změna týká.

Změny se týkají nejen Kolínska, ale také například Hostlovic na Kutnohorsku.

Zatímco na Kolínsku a Kutnohorsku čeká změna jen jednu obec, v sousedním Nymbursku se změny nejspíše dotknou pěti obcí. „Na Nymbursku by mělo jít o Kněžice, Košík, Mcely, Starou Lysou a Zvěřínek," vyjmenovala Selicharová nymburské obce, kde občany čeká změna .

Současné nastavení sítě je zastaralé, proto ho mění

Tento projekt funguje od roku 2009. Od té doby byla změněna forma poštovní obsluhy v osmdesáti obcích po celé České republice.

„Znamená to, že vlastní pobočky by pošta měla mít především v místech, kde je největší koncentrace požadavků na služby České pošty," ujasnila cíl projektu, který běží již čtvrtým rokem.

Podle jejích slov je současné nastavení sítě, až na drobné výjimky, z 50. let minulého století.