Kouřimští ji mohou vybudovat díky finanční injekci, kterou získali. „Všichni, kteří se vydají po stopách praotce Lecha, se budou moci pomocí interaktivních tabulí seznámit s historií, způsobem života, výrobou nástrojů či odíváním starých Slovanů,“ prozradila starostka města Zuzana Čiháková.

Na cestě prý navíc budou na děti čekat všemožné úkoly, které si pro ně praotec Lech přichystal. „A nejen to, budou moci prokázat také svou fyzickou zdatnost na nových herních prvcích nebo zjistit, jak dobře znají faunu a flóru,“ vyjmenovala starostka. Zajímavé zpestření se chystá také pro dospělé návštěvníky stezky. Ti si budou moci vyzkoušet venkovní posilovací stroje.

Noc kostelů, ilustrační foto.
Kostely se dnes v noci otevřou lidem

Záměr na vybudování stezky, která s sebou přinese interaktivní vzdělávání, se líbí Milanovi Hutlovi, který má na starosti skauty z Plaňan. „Kouřim mám rád a tohle shledávám jako skvělý nápad,“ řekl s tím, že stezka bude určitě přínosná nejen pro jeho skautský oddíl, ale také pro ostatní lidi. „Je to zajímavá forma a věřím, že se to bude lidem líbit, tabulky s texty na hradištích jsou fajn, ale interaktivní tabule toho jistě nabídnou více“ dodal.

Interaktivní stezky jsou mezi turisty oblíbené i v dalších částech Kolínska. Jedna z nich je například v Cerhenicích, kde na turisty čeká celkem jedenáct zastavení a tři posezení k odpočinku. Stezka obsahuje vyhlídku u kostela, malou rozhlednu a také velký labyrint.

Jedná se o celodřevěnou konstrukci, uvnitř které budou umístěné vyřezávané sochy významných osobností české historie „Jde o tématiku určitého návratu do barokního období, kdy Cerhenice zažívaly velký hospodářský rozkvět,“ řekl starosta Marek Semerád.

Další zajímavá stezka je v Dobřichově. Stezka Markomanů přibližuje místním i turistům historii místa, ale také přírodní památky v okolí. Markomanská stezka je navíc napojená na cyklotrasu a turistickou trasu. Návštěvníky provází celkem osmi zastávkami.

Interaktivní prvky nabízí také stezka v zásmucké Bažantnici nebo stezka v Pňovském luhu.

Kolínské sportovní dny 2017 - korfbal.
Kolínské sportovní dny ZŠ, 4. den