Květinu a přání s podpisy všech žáků si dnes domů donese třídní učitelka druháků na osmiletém gymnáziu v Kolíně. „Letos jsme se rozhodli, že se složíme na jednu velkou květinu,“ vysvětlil student Richard Pásler. Květinu své třídní učitelce dnes nesla také Karolínka Talacková, která navštěvuje druhou třídu základní školy a svoji paní učitelku má ráda. Květina je nejčastějším poděkováním pro pedagožky, jak však obdarovat učitele muže? „Letos svému třídnímu učiteli přinesu čokoládu,“ prozradil Ondřej Doležal, který právě zakončuje první ročník na Střední odborné škole stavební v Kolíně. Loni, když odcházel ze základní školy, prý své třídní učitelce na závěr roku společně s ostatními spolužáky připravili tablo. To ji má jejich třídu navždycky připomínat.

Ilustrační foto.
Jana Mikesková: Známky jsou žákova výplata, ale drobnost dostat může

Se střední školou se letos loučila Kristýna Baštářová, která maturitní zkouškou zakončila českobrodské gymnázium. „Jako třída maturantů jsme naší třídní profesorce kupovali poukaz v hodnotě 10 tisíc korun na zájezd s cestovní kanceláří. Předali jsme jí ho už na maturitním plese,“ vysvětlila. Natálie Peterová z pečecké základní školy prozradila, že jako deváťáci, kteří se loučí se školou, pro všechny učitele připravili rozlučku. „Tam jsme ukázali učitelům naší prezentaci, kterou jsme pro ně připravili,“ řekla s tím, že každý z učitelů od nich dostal růži a čokoládu. „Třídní učitelce dáme květinu, bonboniéru a plyšáka,“ prozradila ještě s tím, že se na dárku shodla celá třída a na veškeré výdaje na dárky pro všechny učitelé se žáci skládali.

Dárek pro učiteleZdroj: Deník

Kliknutím infografiku zvětšíte.

A jaké květiny jsou na závěr školního roku oblíbené? „To nelze jednoznačně říci,“ přiznala kolínská květinářka Šárka Zelená. Podle jejích slov žáci pro své učitele vybírají například růže, gerbery nebo také kytice z lučního kvítí. Vše prý záleží na přání zákazníků. Na konci školního roku tedy lidé nemají jednu oblíbenou květinu tak, jako je tomu třeba v případě svátku zamilovaných, kdy mnozí muži vsází na růže. „Někteří kupují malé květiny v květináčích,“ řekla Šárka Zelená, že pravidlem není ani řezaná květina. Kromě toho je prý na závěr školního roku zájem také o nejrůznější sladkosti. „Lidé kupují také bonbóny nebo čokolády. Oblíbené jsou i čaje,“ prozradila květinářka.

Iva Lokajová, ředitelka 5. základní školy v Kolíně, řekla, že všem učitelkám udělá radost jakákoli kytička. „I kdyby byla sebemenší. Když je od srdce, tak vždycky potěší,“ dodala s tím, že květinka může být klidně utržená na louce nebo na zahrádce.

Netradiční předávání vysvědčení bylo k vidění v pátek 30. června po půlnoci před budovou Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře.
Studenti z havarovaného autobusu dostali vysvědčení v noci pod širým nebem