Do cíle doběhl v čase 29:22. Traťový rekord je však rovných 29 minut. Podle jednoho z pořadatelů, Jiřího Katrnošky, traťový rekord drží muž z Tanzanie, který na Pečeckou desítku zavítal před pěti lety.
Ačkoli traťový rekord pokořený nebyl, přeci jen měl 35. ročník Pečecké desítky nějaká „nej". Letos se totiž v Pečkách sešel rekordní počet běžců. Přihlásilo se jich 1200 a na místě se jich ještě 50 dohlašovalo. „Někteří z předem přihlášených nedorazili, přesto však jde o rekordní účast, vloni se účastnilo 820 běžců," řekl Katrnoška.


Závodu se také účastnilo hodně zahraničních běžců. Podle Katrnošky přijeli kromě vítěze z Keni také běžci z Polska, Ruska, Slovenska, Belgie nebo Ukrajiny. Každoročně tu prý tolik cizinců nebývá, ale sem tam do Peček cizinci zavítají.
A jak je to s věkem účastníků závodu na deset kilometrů? „Nejstarší přihlášený byl muž narozený v roce 1920, myslím si, že však nedorazil," prozradil Katrnoška s tím, že závodu se určitě účastnil pětaosmdesátiletý muž a sedmdesátiletá žena. Naopak nejmladšímu přihlášenému závodníkovi bylo teprve devět let. „U dětí jsme však žádali souhlas rodičů," dodal organizátor závodu. Závodilo také patnáct mladistvých do osmnácti let.
Závodu se jako tradičně zúčastnili také místní. Podle Katrnošky běželo asi třicet závodníků z Peček, ale také například lidé z Dobřichova nebo Ratenic. Objevili se tu také sportovci z Kolína. Za známých osobností se běhu zúčastnil Marek Semerád, starosta Cerhenic a náměstek hejtmana nebo sportovní reportér a komentátor Vojtěch Bernatský.


A jak je to s pořádáním celého běhu? „Vždycky po závodě se sejdeme a vše zhodnotíme," konstatoval Katrnoška. Do konce roku se pak organizátoři sejdou ještě několikrát. Fakticky však prý příprava začíná až s novým rokem. Natvrdo pak podle slov Jiřího Katrnošky všechno začne týden před závodem. „To mě pak stoj třeba dva tři dny dovolené," přiblížil jak vypadají přípravy závodu.


Sám Jiří Katrnoška se závodu neúčastnil. Prý je to z pozice pořadatele docela náročně. Přesto však jeden z pěti hlavních pořadatelů běžel. Za všechny se s desetikilometrovou tratí popral Jan Herda. Jinak se prý pečecké desítce všichni ostatní organizátoři věnují právě z organizátorské stránky, ačkoli například Jiří Katrnoška je celoživotním sportovcem. Jakmile přestal s výkonnostním běháním, začal se věnovat basketbalu, který také trénuje. Pečeckou desítku však běžel naposledy před dvaceti lety.


To ještě běh také trénoval, nyní mu to zdravotní stav nedovolí. „Když jsem běhal pro sebe, tak jsem běhal třeba pětkrát týdně, když výkonnostně, tak šestkrát, někdy i dvakrát denně," řekl. Pak uběhl třeba sto kilometrů v jednom týdnu. V rámci Pečecké desítky město navštívil také olympijský vítěz, moderní pětibojař David Svoboda, který celý závod odstartoval a předával také ceny vítězům. ⋌