„Stavba nám nepatří, obecní jsou jen pozemky," vysvětlil Josef Krupička. Švehlův památník navíc není majetkem obce. Pozemky, na kterých památník stojí, obec dostala od soukromých majitelů před dvěma lety. Památník samotný postavili agrárníci. Původně měl připomínat československého politika Antonína Švehlu. Pak ho ale stát zabavil a používal jako pomník padlých. V současné době už není jasné, komu památník vlastně patří. Nikdo se o něj nestará a tak starost zbývá na obci.

Místo dělá vedení obce vrásky na čele. „Je potřeba opravit schodiště a opěrné zdi před památníkem. Nevím však, kde na opravu získat peníze," poznamenal Josef Krupička. Podle jeho slov není Švehlův památník vedený jako památka a na jeho opravu z toho důvodu není možné získat jakoukoli dotaci. „Nemáme kde žádat," shrnul starosta obce.

Původně vedení obce chtělo, aby kolem památníků vedla ovocná stezka. Ze získaných peněz by pak alespoň některé části památníku obec opravila. „Všechno však dopadlo jinak," řekl Josef Krupička. Železobetonový pomník se měl stát vyhlídkovým místem. Jenže nakonec na tento záměr nezbyly peníze.

V současné době se obec snaží alespoň udržovat v dobrém stavu okolí památníku. „Staráme se o zeleň," podotkl starosta. Schodiště, které vede k památníku, zatím Ždáničtí opravovat nebudou. V obecní kase se na nákladnou rekonstrukci nenajdou peníze.

Na Kolínsku jsou ale i další památníky, jejichž oprava se v minulosti řešila. Tím nejznámějším je bezesporu mohyla na Lipské hoře. Ta připomíná bitvu u Lipan a pochází z roku 1360. O jeho vzhled ale bylo postaráno už v roce 1990. Tehdy prošel rekonstrukcí celý areál, kde se každoročně bitva připomíná. V té době tu vzniklo parkoviště i chodníky a také pamětní desky s původním textem. Dalším významným památníkem je Památník bitvy u Kolína. I ten v minulosti prošel rekonstrukcí. Opraveny však byly jen některé části. Zbytek památníku se zatím znovuobnovení nedočkal.