To se v Kouřimi jistě podařilo. Noční Kouřimí se v rámci orientačního běhu pohybovalo bezmála 200 nadšenců. „Běželi s orienťáckou mapou, baterkou či čelovkou a s cílem najít 30 kontrol a zodpovědět 30 otázek, které se vztahovaly ke kouřimským pamětihodnostem," popsala organizátorka akce a učitelka tělesné výchovy Magdaléna Randíková. Podle jejích slov však nešlo primárně o to, kdo bude nakonec v běhu i v počtu odpovědí nejlepší, ale o pohyb jako takový. „Pohyb je, mimo jiné, právě prevencí proti roztroušené skleróze," vysvětlila.

Startující navíc pomohli nejen během, ale také startovným, které bylo zcela dobrovolné. Vybrat se podařilo 7 114 korun. Celý výtěžek pomůže právě lidem s onemocněním roztroušenou sklerózou, škola ho totiž jako finanční dar věnuje právě nadačnímu fondu Impuls.

Čtěte také: Charitativní rockování pomůže chlapci z Kostelce

Závod v Kouřimi se uskutečnil po šesté hodině večer, kdy se začalo stmívat. Zúčastnit se mohly děti, ale také dospělí závodníci. Běželi ti, co Kouřim dobře znají, ale také ti, kteří ve městě byli poprvé. „Velmi děkujeme všem dětem i dospělým, že podpořili takovou dobrou věc," řekla Magdaléna Randíková.

V Praze se cvičilo 24 hodin v kuse

Zatímco v Kouřimi se cvičilo večer a venku, například poděbradské fitness, které je centrem zdravého pohybu, se do maratonu zapojilo v odpoledních hodinách. Do mezinárodního maratonu se zapojilo celkem třiadvacet míst. Centrem přitom byla Praha, kde se cvičilo čtyřiadvacet hodin v kuse.

Čtěte také: OBRAZEM: Masopustní veselice v Žabonosech

Sportování pro charitu

Na Kolínsku se konají také další akce, které spojují sport a charitu. Například ve Stříbrné Skalici se 8. dubna koná již čtvrtý ročník charitativního běžeckého závodu nazvaného Od nevidim do nevidim. Běh pořádá nevidomý běžec a horolezec Honza Říha. Výtěžek ze sportovní akce letos pořadatelé věnují malému Šimonkovi Všetičkovi, který vzhledem ke svému zdravotnímu postižení nemá lehký život.

Pravidelně se koná také Velkoosecká podzimní „12", jejíž součástí je běh pro Centrum Paraple. V loňském roce se ho zúčastnilo 80 běžců a závodu vozíčkářů nazvaného Šlapeme pro Paraple na pohodu se zúčastnilo osm startujících včetně paralympioničky Kateřiny Antošové. Závod se uskuteční také letos. Poběží se v sobotu 21. října.

Charitativní podtext však nemají pouze sportovní akce. Pomáhají například také hudebníci. Benefiční festival pořádá například Městský společenský dům v Kolíně. Noty na pomoc jsou naplánované na 6. května a stejně jako v minulých letech tu zahrají začínající i známější kapely z regionu bez nároku na honorář. Vybrané peníze pak podpoří potřebné. Od začátku konání akce především postižené velkou vodou, ale i dětské oddělení kolínské nemocnice, nemocné děti či neziskové organizace.

Čtěte také: OBRAZEM: Indiáni obsadili sál v Tatcích