V panelové diskusi vedle sebe za moderování zástupce ředitele redakcí Deníku Petra Koděry usedli starosta Michael Kašpar, místostarostka Iveta Mikšíková, ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Zdeněk Dvořák, jeho náměstek Aleš Čermák, šéf společnosti Spel Jiří Svoboda a ředitel gymnázia Ivo Zachař.

Průběh celého setkání jste mohli sledovat on-line, anebo se o něm dočtete v tištěném vydání Kolínského deníku v pátek 20. září. Redakce také připraví speciální týdeník, který čtenářům přiblíží vše, co se na Setkání se starostou dělo. Kolínský týden vyjde v úterý 1. října. Informace se objeví také v říjnovém speciálu Extra.

Online reportáž

Řeč přišla na dopravu, školství i řešení Smart City

První téma bylo z dopravy. Pro Kolín bude zásadní oprava Nového mostu, která vyjde na více jak 420 milionů a bude trvat 1,5 stavební sezony. „Chtěli bychom začít na jaře příštího roku, pokud získáme finanční prostředky,“ řekl Zdeněk Dvořák. Most by podle měj měl zůstat průjezdný. „Nemělo by dojít k tomu, že bychom měli most úplně uzavřít. Možná o víkendu, když se budou měnit ložiska,“ potvrdil.

V souvislosti s mostem došlo na cyklodopravu. Leoš Bešťák, ředitel společnosti Eurovia CS, se zeptal, jestli se nějak využije tato možnost, aby byl most příznivější chodcům či cyklistům. Odpověď Zdeňka Dvořáka to ale nenaznačuje. „Most je nějak uspořádaný. Cyklotrasa by se asi nevešla. Pokud bychom stáhli most na jeden pruh, dovedete si představit, co by se v Kolíně dělo,“ řekl.

Velkým tématem diskuze se stalo vzdělávání a příprava žáků a studentů pro uplatnění na pracovním trhu. To když příspěvkem do diskuze vystoupil Leoš Bešťák, ředitel závodu Eurovia CS. „Jsem zděšený, co se stalo v 90. letech, kdy se rozvrátilo hlavně učňovské školství,“ řekl s tím, že nyní firmy sklízejí „plody“ tohoto rozhodnutí – nemají pracovníky, hlavně ty technické. „Děti by neměly dostávat volbu, zda budou, nebo nebudou maturovat z matematiky. Vždy půjdou cestou nejmenšího odporu. Chcete technologie Smart City, to ale všechno vybudovali technici, kteří ovládají matematiku a fyziku,“ poznamenal.

Starosta a původním povoláním pedagog Michael Kašpar řekl, že školní osnovy jsou předimenzované a je jistě nutné je nějak zredukovat. „Informací je všude spousta, není zásadní dostat do sebe množství informací, ale spíš se žáky a studenty pracovat a snažit se v nich vyhledávat či kriticky myslet. Ne každý je ale v jádru technik,“ poznamenal.

Přesto ale město vychází rozvoji řemesel a praktičtějšímu zaměření vstříc. Získalo potřebné peníze, ze kterých se postaví odborné učebny. „Chtěl jsem proto nabídnou možnost organizovat setkávání škol, i setkávání zástupců škol s významnými zaměstnavateli v regionu,“ podotkl starosta.

Plynule pak došlo i na téma technologií takzvaných chytrých měst. Jiří Svoboda, který působí jako statutární ředitel a předseda správní rady společnosti Spel, jež se Smart City mimo jiné zabývá, označil spolupráci s Kolínem jako zajímavou pro obě strany. A vidí ji i do budoucna. „Pokud je nějaký nový vývoj technologie, dohodneme se pomocí memoranda, že technologii nasadíme. Když je úspěšná, tak ji město může koupit za sníženou cenu, nebo si ji odmontujeme a dáme pryč,“ řekl.

Restaurace Hotelu Theresia v Kolíně.Zdroj: www.hoteltheresia.czK příjemné atmosféře setkání přispělo i výborné občerstvení, které pro všechny připravil Hotel Theresia v čele s Jiřím a Janem Fořtovými.