„Dvoukilometrový okruh s názvem Zásmucká Bažantnice po zdejší oboře nabídne pět zastavení, místo k posezení a odpočinku i interaktivní prvky pro děti," vypočítala Lucie Matulová z ČSOP. Stezka podle jejích slov vznikla v rámci programu Blíž přírodě a za pomoci města Zásmuky. „Na přípravě stezky se podílel i oddíl Mladých ochránců přírody Šestka," připomněla Matulová podíl dětí na přípravě naučné stezky.

Stezka seznámí místní i turisty s historií této obory, především s chovem trofejních bílých jelenů, s prastarým dubem pojmenovaný Leopold. Zároveň prý představí zvířata i rostliny, které tu zájemci mají šanci pozorovat. Na jaře například orseje, sasanky, dymnivky, křivatce, prvosenky. Ze zvířat tu na kůře stromů mohou narazit na páchníka hnědého. V korunách starých dubů zas uvidí netopýry, veverky a řadu doupných ptáků.

„Na přípravě stezky pracovala základní organizace ČSOP včetně dětí z našeho oddílu Mladých ochránců přírody. Pomáhali s úpravou terénu a průchodností cest. Myslím, že na tohle místo se budeme s naším kroužkem často a rádi vracet a hojně ho bude využívat i místní mateřská a základní škola," uvedl Milan Petr ze ZO ČSOP Zásmuky. Především malí návštěvníci zde porovnají délku svého skoku se zvířaty v připraveném doskočišti, za pomoci otáčivých cedulek si vyzkouší znalost ptáků, pomocí hlavolamu pochopí potravní řetězec v přírodě a pohrají si s maketou brouka. S rodiči pak mohou nahlédnout do Jeleního tunelu a z bezpečné cesty nad ním se podívat na protékající potok nebo si poblíž odpočinout na nově zbudovaném posezení.

„Dostat děti do přírody dnes nebývá jednoduché. Proto se snažíme přibližovat lokality i jim, hravou i naučnou formou. Environmentální výchova je jedním ze základních prvků programu Blíž přírodě," řekla Zuzana Kučerová, Senior specialista propagace.

Na stezce je vybudovaných pět nových informačních panelů, čtyři interaktivní prvky pro děti, posezení a schůdky k Jelenímu tunelu. Opraveno a zabezpečeno bylo zábradlí nad tunelem. Na stezku se tak dostanou i rodiče s terénními kočárky.

Slavnostní otevření stezky proběhlo formou komentované procházky po celém dobře značeném dvoukilometrovém okruhu za účasti veřejnosti, zástupců města Zásmuky i společnosti, která program Blíž k přírodě vyhlásila.