Třída je určená zejména pro děti, které mají odklad povinné školní docházky. Tedy pro ty, kteří by jinak strávili rok navíc v předškolním zařízení. Přípravná třída by však měla sloužit také sociálně znevýhodněným dětem v posledním roce před zahájením povinné školní docházky.

V přípravné třídě se pedagogové starají o malý počet žáků. Ve třídě je maximálně patnáct dětí. Dbá se na individuální přístup k dětem a škola slibuje odbornou péči zkušených pedagogů.

Pavla Rývová, ředitelka školy, popsala režim malých školáků. Výuka začne pět minut před osmou a skončí o půl dvanácté. Ráno i odpoledne je však k dispozici družina. Tudíž dítě v přípravné třídě stráví časově stejnou dobu jako v mateřské škole, ale přitom se již připravuje na klasickou školní docházku.

Učitelé budou rozvíjet schopnosti předškoláků

Učitelé v Kostelci budou rozvíjet řečové schopnosti dětí, ale také jejich sociální a komunikační dovednosti. Pokusí se také zlepšit jejich hrubou i jemnou motoriku. Samozřejmostí je také rozvoj koncentrace.

Takto nastavený vzdělávací program zaručí podle Pavly Rývové snadnější začlenění dětí do vyučovacího procesu v první třídě. Děti tak předejdou školním neúspěchům, které by je jinak mohly čekat.

Všichni žáčci přípravné třídy mají další rok na výběr. Mohou se zapsat v jakékoli základní škole. Budoucí prvňáčci tak mohou přestoupit na školu na náměstí Smiřických.

Ta se v současné době potýká s řešením potíží s kapacitou. Podle starosty města Jiřího Kahouna bude v blízké budoucnosti nutné koupit další prostory a kapacitu školy navýšit. „Pro černokostelecké kapacitu máme, škola je však spádová," vysvětlil Jiří Kahoun situaci na základní škole.