Hlavní rybou, která v Žehuňském rybníku převládá, je tradiční kapr. Ze všech vylovených ryb bude tvořit minimálně 90 procent. Zbývajících zhruba 10 procent bude například štika nebo candát. Právě dravé ryby se musí ze sítí vytřídit nejdříve. Až poté přichází řada na ostatní druhy ryb, které se mechanickým keserem vytáhnou z vody a následně se třídí.

Rybářům dělá starost dlouhodobé sucho, menší množství vody, vyšší průměrné teploty vzduchu, a tudíž i vody. To se projevuje na množství i velikosti ryb. Přesto letos nakonec očekávají srovnatelné výsledky s předchozími roky.

„Předpokládáme výlov zhruba sta tun ryb, z 85 procent je to kapr,“ říká vedoucí chlumeckého střediska Rybářství Chlumec nad Cidlinou Tomáš Zajíc. „Je to většinou vánoční velikost, tedy zhruba tříkilogramová ryba, která se na stáncích nejvíce prodává. Kromě kapra je tu například i vedlejší dravá ryba,“ dodal.

Takže rybník o rozloze 258 hektarů a délce 5,5 kilometru vydává také štiky a sumce, v menším množství lína. „Amur a tolstolobik se nevysazovali z důvodu ochrany přírody,“ upřesnil ředitel a místopředseda představenstva Ladislav Vacek.

Zanedlouho má Rybářství Chlumec nad Cidlinou naplánovaný další výlov, a to rybníku Proudnice u obce Hradišťko II. Tam se bude 28. a 29. října lovit také takzvaně vánoční ryba. A také zde Tomáš Zajíc očekává srovnatelné množství ryb jako vloni. „Ryby půjdou do sádek a odtamtud do prodeje,“ dodal Tomáš Zajíc.

Rybářství Chlumec spravuje také Vavřinecký rybník, kde se výlov bude konat 27. a 28. října, a to včetně prodeje občerstvení a výrobků z ryb. Rybářství upozorňuje, že silnice vedoucí po hrázi rybníka bude po dobu výlovu uzavřená pro všechna vozidla.

Žehuňský rybník je devátým největším v celé republice. Dosahuje hloubky šest metrů. Vybudován byl na konci 15. století.

Ze Street Food festivalu Kolín 2019.
Pouliční festival jídla slavil o slunečné sobotě úspěch
Ze setkání sběratelů v saloncích kolínského Městského společenského domu.
Sběratelé se sešli opět po sedmi měsících