„Ústřední myšlenkou slavností, jejichž se letos konal třetí ročník, stále zůstává oslava svátku sv. Václava. Doteď jsme je dělali jako malou regionální akci pro místní a lidi spříznění s vesnicí. Letos nás oslovil Vrátkov a dohodli jsme se na společném díle," vysvětlil Jaroslav Páviš ze sdružení Život pod Klepcem.

„Stavíme na tom, že jsme region jablek. V okolí je několik velkých sadařů, všude sady. Chceme organizovat setkávání lidí, kteří se chtějí bavit a zažít atmosféru, jako větší regionální akci každý rok. Obce v okolí jsou malé, takže chceme vytvořit takový malý region a potkávat se navzájem," dodal.

Sourozenec limuzských slavností – Jabkobraní – se narodilo před dvěma lety ve Vrátkově. Další rok ho udělaly Tismice a další rok, tedy letos, se spojilo s limuzskými slavnostmi. A za rok se vrátí do Vrátkova. „Je to putovní akce, chtěli jsme zapojit zdejší sadaře a udělat fajn akci pro lidi," říká Pavel Moravec ze Sdružení Rozvoj Vrátkova, který malým i velkým zájemcům při akci razil pravý Vrátkovský groš.

Na příchozí čekala nejen voňavá jablíčka, ale také třeba vystoupení pěveckého sboru Vox Bohemica, soutěž o nejlepší domácí štrúdly, koláče a buchty (sešlo se téměř dvacet vzorků), výstava Limuzy v historických mapách, drátkování, práce s korálky, ražba Vrátkovského groše či dílničky pro děti se spoustou připraveného zejména přírodního materiálu.

Ochutnávaly se lokální odrůdy jablek, ale i pálenky, marmelády a medu, zapíjelo se moky z potulné čajovny Čajchan, pivkem či doplnilo dobrou klobáskou z grilu a samozřejmě svižnou muzikou.