V Polepech přišlo jen za první hodinu a půl více než osm desítek voličů. Značný zájem o volby potvrdili třeba také v Červených Pečkách, v Českém Brodě nebo na Černokostelecku.
Už téměř osmdesátník, Kolíňák František Stejskal se k volbám vydal o dvou holích v doprovodu manželky. „To dojdu bez velkých problémů, volební místnost mám kousek a když jde o volbu prezidenta země, tak pro to člověk musí něco udělat,“ smál se. 

Podobně bylo možné vidět dospělé děti, jak vezou hůře pohyblivou maminku – babičku až těsně před vchod volební místnosti. Proč si neobjednala příchod komise s přenosnou volební urnou? „Chodím pravidelně ke každým volbám a pokaždé jsem se do volební místnosti nějak dostala. Ještě před pár lety pěšky, teď už jsem raději, když mě mladí dovezou. Ale pořád chodím volit tam, kde se má,“ řekla vitálně seniorka. „Až budu potřebovat přenosnou urnu, to bude znamenat, že jsem kousek před tou, co se dává do kolumbária,“ dodala zvesela.

Prezident Miloš Zeman se svou ženou Ivanou volili 12. ledna na pražských Lužinách v prvním kole prezidentských voleb.
ONLINE: Češi volí prezidenta. Zeman byl napaden. Odvolili i další kandidáti

Před volební místností v Benešově ulici stála v páteční podvečer početnější skupinka mladších lidí, kteří si pečlivě připravovali volební lístky do obálek. „Abychom se pak nezdržovali za plentou. Chceme večer zajít na víno. Tak jsme si řekli, že se rovnou sejdeme, vezmeme to přes volební místnost a pak na skleničku,“ vysvětlil jeden z nich. „Ještě jsme si před volební místností zkontrolovali, jestli máme všichni občanku a platnou. Jednou se mi totiž stalo, že jsem u voleb zjistil, že ji mám propadlou. Tentokrát to máme všichni v pořádku,“ dodal.

K volbám se vydal i Tomáš Verner, který si podle svých slov do volební místnosti bral také jen jeden volební lístek. „Docela dlouho jsme se rozmýšlel mezi dvěma kandidáty, ale v den voleb už v tom mám samozřejmě jasno,“ řekl.

Mezi volebními komisemi vládla v pátek dobrá nálada. „Rozhodně není třeba si krátit dlouhou chvíli mezi příchody voličů,“ shodli se ve většině případů. „Před chvílí jsme tu měli úplnou frontu,“ popsali v 21. okrsku na 7. základní škole Kolín.

Tam volební komisi předsedá nejmladší člen Jakub Mazuch. I když mlád, ve volební komisi je už poněkolikáté, ale ale poprvé předsedou. „Je to určitá zodpovědnost,“ řekl k funkci předsedy a vzápětí vysvětlil, proč dal v pátek večer přednost komisi před zábavou s vrstevníky. „Rád si povídám s lidmi, jsem rád mezi nimi a u voleb se člověk potkává s různými lidmi,“ řekl Jakub Mazuch.

Ve volební místnosti v Praze, kde plánoval prezident Miloš Zeman volit zasahovala jeho ochranka kvůli jeho napadení aktivistkou z hnutí Femen.
Polonahá aktivistka se vrhla na Zemana. Ochranka jej odvedla, odvolil později