Zvláštní nátěrová hmota by měla poskytovat trvalou a až z 99,99 procenta účinnou ochranu před bakteriemi, plísněmi, houbami a viry. „Aplikovali jsme nástřik v prvním z autobusů. Asi za měsíc budou odebrány stěry, které analyzuje laboratoř na univerzitě, aby potvrdila účinnost. Poté nejspíš necháme takto upravit i ostatní autobusy. Jde podle nás o nejlepší možnou prevenci proti šíření jakékoliv virové nebo bakteriální nákazy,“ sdělil výkonný ředitel autobusového dopravce OAD Kolín Martin Pípal.

Managing director společnosti NanoTech Partner, která nástřik vyrobila, Tomáš Sluka, připomněl, že tato úprava zároveň minimalizuje znečištění, zápachy a mechanickou degradaci materiálu na jakémkoli povrchu. „Nátěr obsahuje účinné aktivní antimikrobiální složky mimo jiné na bázi iontů stříbra a dalších biocidů. Dlouhodobé testování prokázalo, že takto speciálně vyvinutý nátěrový systém zaručuje bezpečnou ochranu, dlouholetou životnost a účinnost. Zatímco klasická dezinfekce povrchy postupně spíše poškozuje, tento nástřik je naopak chrání,“ uvedl.

Černý elekrobus Mercedes Benz eCitaro na Karlově náměstí v Kolíně.
OBRAZEM: Po černém elektrobusu se cestující v Kolíně svezou na zkoušku cabriem

Jako příklad uvedl chřipkový virus, který na površích přežívá až 24 hodin. „To v kombinaci se zvyšujícím se množstvím případů rezistence vůči antibiotikům a faktem, že běžné čisticí prostředky mají snížený účinek na kolonie mikrobů, zvyšuje naléhavost potřeby využívat ověřené a účinné antimikrobiální nátěry, které lze aplikovat na běžné povrchy,“ dodal Sluka.

Nově vyvinutý antimikrobiální nátěrový systém je vlastně lak na bázi vodou ředitelných polymerních disperzí a mikročástic stříbra. Je vhodný do hygienicky náročných prostředí, která jsou z hlediska biologické kontaminace velmi exponovaná. Jde například o nemocnice, školy, pečovatelské domy nebo právě prostředky veřejné hromadné dopravy, kde se mohou dlouhodobě nacházet patogenní bakterie a jiné mikroorganismy.