„Mám radost, že jsem byl mezi vámi," řekl po zhruba hodinové mši biskup Herbst, který během ní zavzpomínal na své začátky v pražském Karlíně, kde v 50. letech dělal ministranta, vzpomněl na útlak totalitního režimu i na tendence některých věřících nehlásit se veřejně ke své víře.

Pečecký farář Josef Nerad poděkoval starostovi Marku Semerádovi za zajištění příspěvku na opravu kostela i za to, že církev našla útočiště v prostorách úřadu městyse v době, když kvůli rekonstrukčním pracím nemohly být bohoslužby v kostele. „Poděkování patří i těm, kteří každou neděli trpělivě chodili otevírat a zamykat dveře," nezapomněl Josef Nerad na všechny, kteří se zasloužili.

Připomněl obnovení oltářních menz na bočních oltářích či navrácení skříněk se sochami tak, aby se interiér co nejvíce přiblížil původní historické podobě. Kostel podle jeho slov nebylo po opravě třeba znovu světit. Proběhla děkovná modlitba.

Celou mši provázela Fanfárová hudba Hradní stráže a sbor od kostela sv. Tomáše v Praze. Poutavým výkladem přiblížil historii kostela i zajímavosti týkající se světce, jemuž je zasvěcen, ředitel Regionálního muzea Kolín Vladimír Rišlink. Před kostelem bylo možné prohlédnout si fotografie zachycující opravu svatostánku.