Den záchranářů odstartoval jízdou hasičských vozů Tatra, včetně historických typů, od základny hasičů až na Karlovo náměstí, kde se vozidla seřadila a mnozí tak měli šanci je obdivovat skutečně zblízka. Možnosti usednout za jejich volant neváhaly hlavně děti, dost možná budoucí záchranáři.

Pře desátou hodinou se odehrál pietní akt u památníku obětem války před objektem bývalé vojenské správy. Kromě starosty Kolína Víta Rakušana a hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery také Věra Kovářová, poslankyně Parlamentu České republiky. Ta připomněla, jak jí babička, která bydlela v ulici Karoliny Světlé, vyprávěla, jak se lidé za časů války schovávali ve sklepě a jak jedna z bomb při náletech spadla na chrám svatého Bartoloměje a přála si, aby svět tak ničivou válku již nezažil.

Návštěvníci se proškolili v první pomoci

Samotné Karlovo náměstí, které bylo centrem dopoledního programu, se rozdělilo na několik částí, ve kterých se předváděly jednotlivé složky integrovaného záchranného systému. V jednom rohu měla záchranka červený nafukovací stan, ve kterém měli návštěvníci šanci se proškolit v první pomoci.

O kus dál svoji výbavu předváděli policisté, Kolíňákům se předvedly také policistky na jízdních kolech, které v Kolíně fungují. Největším diváckým tahákem byla bezesporu výbava těžkooděnců, konkrétně jejich brnění, které mají při zásazích na sobě.
Největší prostor však byl věnován hasičské technice, současné i historické, návštěvníci Dne záchranářů se mohli podívat do kabin velkých vozů, někteří se podívali i na jejich střechy, odkud si fotili plné náměstí. Nechyběl ani například BESIP, který proškolil zájemce o bezpečnosti v dopravě.

Ukázky práce záchranářů táhly

Jednoznačně nejsledovanější záležitostí byly pochopitelně ukázky práce záchranářů. V jednu hodinu odpoledne se odehrála ukázka záchrany zraněných řidiček při automobilové nehodě. Policisté, hasiči i záchranka tak předvedli na fiktivní nehodě, co vše je nutné udělat, aby se podařilo zachránit lidské životy.

Dvě dobrovolnice z řad publika dostaly ochranné oblečení od hasičů, kteří jim pomohli dostat se do vraků automobilů v amfiteátru na Kmochově ostrově. Potom bylo na hasičích, aby „přijeli" k místu „nehody", zajistili celé místo, pomohli z automobilů dostat uvízlé řidiče a spolupracovat se záchranáři tak, aby se těžce zraněnou řidičku podařilo v bezpečí dostat do sanitky.

Potom přišla ke slovu policie, která místo dokumentovala, ale hlavně její psovod, který dopadl pachatele s pistolí. Celou ukázku komentovali jednotliví členové složek záchranného systému.

Kmochův ostrov ale nabídl celou řadu dalších ukázek, například hašení požáru z vaku helikoptéry, historickou stříkačku, na střelnici a v Třídvorské ulici se zájemcům předvedla vojenská technika.

Více o Dni záchranářů vám přineseme zítra.