Pod jeho taktovkou se natáčela drobná potyčka před kostelem, kde studenti napadli prodavače odpustků. Pak hromadná rvačka mezi českými a německými studenty.

To byla pro filmové kaskadéry naprostá hračka, nebyly potřeba žádné speciální věci typu trhaček, kladek atd, vše se natočilo díky tomu, co kaskadérští kluci umí. „Scéna se obešla bez složitých příprav, nevyžadovala to," shrnul Igor Krištof. Ale samozřejmě není tomu tak zdaleka vždycky.

„Když dělali Cyrila a Metoděje, to byly velké bojové akce, obléhání Velehradu, tam se uplatnily postřely, trhačky, padání do matrací, celá plejáda," usmívá se Igor Krištof.

První otázka, která člověka v případě práce kaskadérů automaticky napadá, jsou úrazy.

Jak často k nim dochází?  

Samozřejmě by to být nemělo, účelem je dělat natáčení bezpečně, ale někdy se to stane. Nelze to na sto procent vyloučit. Nicméně nejvíc modřin se podle mých zkušeností stává na trénincích.

Zranění se nevyhnula ani vám?
Nevyhnula. Menší i poněkud větší. To třeba když mi kůň v Německu při rytířských turnajích a western show přerazil nohu. Ale na svou práci ani koně jsem samozřejmě rozhodně nezanevřel. Dal jsem si prostě jen chvilku pauzičku.

Jak jste se k práci kaskadéra vlastně dostal?
Začalo to už v mládí. Pobíhal jsem po lese a bojoval s klackem se všemi stromy, které mi přišly do cesty. Jako spousta kluků. Jenže mě to nepřešlo. Když mi bylo 14, zakládal jsem skupinu historického šermu Kadeti. Začali jsme jezdit do zahraničí, pak natáčet filmy. Takže koníček se stal mou prací, což je ideální. Pak přišla filmová produkce, ale základ je stále v historickém šermu.

Co všechno je třeba k takovéto práci znát?

Je to směs znalostí od historie přes technologii bojů, technologii výroby zbraní atd.

Kde shání materiál?
Máme jednu z největších zbrojíren v Evropě, čítá přes čtyři tisíce zbraní a zbrojí. Asociace, kterou jsem založil, si klade za cíl spojit lidi se zájmem o šerm a naučit je pohybovat se ve filmové technice.

To znamená, že šikovný šermíř, který třeba už léta vystupuje na akcích typu městských slavností, má před kamerou problémy?
Filmový šerm je jiný, má odlišnosti, specifika. Ne vždy se šermíř dá jen vzít a dát před kameru, to většinou nedopadne dobře. Není to jako předvádění na městských slavnostech. Tam může být šermíř velmi šikovný, ale před kamerou to najednou nejde. To jsou prostě filmové zákonitosti. Jsou tam jiné vzdálenosti při bojích, akce, které se zdají být úplně nesmyslné, jenže pohled a úhel kamery je jiný než pohled diváka na slavnostech. Filmový šerm má specifika a ty je třeba kluky naučit. Plus samozřejmě kaskadérské záležitosti. Zkrátka asociace učí členy, jak se chovat před kamerou, jaký je rozdíl mezi filmovým a divadelním, scénický šermem. Spolupracujeme se spoustou skupin, třeba s Kolínskou společností Poprávu, která dojíždí na naše kempy – jsou to velmi platní členové asociace.

Kolik má asociace členů?
V této chvíli máme kolem 20 členů plus další, které zastřešujeme a jednou měsíčně pro ně děláme vzdělávací kempy. Jednou se učí technika boje s určitou zbraní, pak zase trhačky, kladky, pády, rvačky atd.

Co máte před sebou v nejbližší době?
Ještě jeden projekt – The Lost Legion. Něco jako český Spartakus. To by měl být vrchol snažení naší asociace, vyloženě seriál o tom. Už jsme natočili pilotní díl a teď by měl následovat seriál. Je tam mnoho bojových scén.

Jakou zbraň máte osobně nejraději?
Hůl. Ono se to nezdá, ale je to velmi šikovná zbraň, když se to s ní umí. A dva krátké meče. A malchus. Mám raději lehčí zbraně. Ale jinak je to asi jedno, dá se se vším.

Jak dlouho se dá dělat práce kaskadéra?
Dokud slouží klouby a svaly. Znám chlapy do 60, 70 let.

Máte nějaký svůj filmovo kaskadérský sen, cíl?
Jeden z mých snů a cílů je právě ten seriál, to už se děje. Jestli se seriál povede, budu moct říct, že se mně i spoustě kluků splnil jeden sen. Děláme si to sami, vymyslíme, připravíme, secvičíme. Po tom všichni touží.

Igor Krištof
Filmový producent a koordinátor kaskadérů
Narozen 1961 v Praze
Tři děti, čtvrté na cestě
První vystoupení: 1976
V branži se pohybují i jeho dva bratři, takže tvoří Three Brothers.