Svými slovy to potvrdil starosta obce Jan Pelikán. Ten také prozradil, že zastupitelé obce již vybrali zhotovitele rekonstrukce budovy a od počátku dubna by se mělo začít na rozsáhlých opravách naplno pracovat.

„Obecní úřad bude přesunutý do prostoru zadního traktu hotelu Praha na návsi,“ řekl starosta. Tam najde vedení obce dočasné útočiště od dubnových dnů.

Čtěte: Nemocných chřipkou ubývá

Po dokončení rekonstrukce se pak vrátí do původních prostor. Nějakou dobu tak bude budova sloužit současně jako obecní úřad i škola. Do budoucna by však Vyžlovští chtěli úřad zcela přestěhovat a celou budovu, která se bude opravovat, ponechat pouze jako školu. Do té by pak díky větší kapacitě mohlo docházet více žáků.

V nedávné době proto obec koupila statek, který se chystá v budoucnu zrekonstruovat a využít právě pro obecní úřad. „Na to však musíme získat dotace,“ vysvětlil Jan Pelikán, že jde opravdu o plány dlouhodobé.

Mění se adresa, jinak téměř nic

Úřední hodiny se podle vedení obce po dobu rekonstrukce nezmění. Po celou dobu budou úředníci přijímat platby a vyřizovat všechny agendy. Na obecní úřad se také dovoláte, tak jako dříve. Telefonní linky budou totiž taktéž přesunuté.

Místní si také musí zvyknout, že spolu s obecním úřadem se přesune sběrné místo. Tříděný odpad a bioodpad budou moci lidé odkládat do dvora statku s číslem popisným 1, tedy právě do domu, kde by měl v budoucnu sídlil také samotný obecní úřad. Otevírací doba sběrného místa se nemění. Otevřeno bude v pondělí od 7 do 10 hodin a ve středu od 16 do 19 hodin. Podobně je to také s nádobou na elektroodpad. Tu se vedení obce rozhodlo umístit také do dvora statku.

Přečtěte si: První slunečný víkend vylákal zemědělce do polí

Sbírku zrušili, přístup do archivu omezí

Omezený však bude přístup do stavebního archivu a zrušená je jarní sbírka pro Diakonii Broumov. Tu se vedení obce rozhodlo přesunout na podzim, kdy bude vše hotové.

Jisté také ještě není, jak bude fungovat knihovna. „Musíme ji celou přestěhovat,“ vysvětlil Jan Pelikán s tím, že je možné, že knihovna určitým omezeným způsobem fungovat bude.

Pořádají informační schůzku

Vyžlovští chtějí místní o všem, co se okolo školy a obecního úřadu děje, informovat. Z toho důvodu na dnešní den naplánovali schůzku. Ta se koná v sále hotelu Praha na Vyžlovce. Lidé se seznámí s přípravou školy i rekonstrukcí budovy. Obec představí také budoucí ředitelku a koncepci školy. Pro rodiče budoucích školáků budou objasněná kritéria pro přijímání dětí.

Čtěte také: Tomograf potvrdil nemoc stromů, v sobotu se začnou kácet