Město si již dříve nechalo od ČVÚT vypracovat dopravní studii na organizaci dopravy v těchto místech. „Studie mimo jiné doporučila optimalizovat dopravu tak, aby byl možný bezpečný průjezd z Legerovy ulice právě do Václavské,“ řekl místostarosta Tomáš Růžička.

V praxi to podle jeho slov znamená, se samotné parkování se posune do levé části ve směru jízdy od Legerovy ulice, v pravé části je pak situovaný vlastní průjezd.

Kvůli úpravám několik parkovacích míst ubyde, nicméně nemělo by to až tak vadit. „Kapacita parkoviště nikdy nebyla úplně naplněná, v levé zadní části vždycky parkovací místa zbývala. Nyní bude průjezd možný bez toho, aniž by řidičům z obou stran vbíhali do cesty jiní řidiči mířící k parkovacímu automatu,“ popsal místostarosta.

Štěpán Hampl: Dostat se pod deset vteřin je mým snem

„Průjezd přes Obecňák byl vždycky náročný, ale už jsme byli tak nějak zvyklí,“ nechal se slyšet řidič Michal Brázda s tím, že problémy ve smyslu kolize s chodcem nebo poškození auta v těchto místech neměl. To Libor Trejbal si z parkoviště odvezl promáčknutý blatník a odřený lak. „Oprava mě vyšla na několik tisíc,“ dodal.

Obecní dvůr obecně není místem, kde by docházelo k vážným nehodám, takže některé drobné karamboly s nízkou škodou policie ani neeviduje. Pro každého řidiče je to ale samozřejmě vždy nepříjemné a také chodci nejsou z pohybu v těchto místech zrovna nadšení. „Vidím prakticky denně, jak lidé kličkují mezi auty stejně jako já, když jdu z práce,“ řekla pracovnice v jednom zdejším obchodě.

Nové úpravy systému dopravy spočívající v umístění betonových bloků jsou podle místostarosty Růžičky dočasným řešením, zkrátka na vyzkoušení. Pokud se osvědčí, zadá pak město úpravy do stálé estetičtější podoby.

Do budoucna radnice plánuje zařadit parkoviště na Obecním dvoře do systému chytrého parkování.

Jana Czeczinkarová nevěří, že se stala mistryní republiky.
Jana Czeczinkarová je juniorskou mistryní republiky