Která ze sportovních odvětví jsou mezi mládeží nejpopulárnější?

ZLATÉ ČASY BASKETBALU

Tradiční preferované sporty lední hokej a fotbal v Kolíně poráží volejbal, atletika a basketbal.

Kolínský basketbal zažívá zlaté časy. Mužstvo dospělých hraje již deset let nejvyšší soutěž. Mládežnické týmy nastupují v ligových soutěžích. Dva z hráčů se dokonce objevili v reprezentačních výběrech. Členský příspěvek v klubu BC Kolín se v případě dětí pohybuje v průměru kolem pěti tisíc korun. Částka se liší od dané kategorie a počtu tréninků.

Z utkání Radim - Červené Pečky (2:2, PK 4:5).
Červené Pečky se s krajskou soutěží rozloučily porážkou

V případě volejbalu, když před osmi lety nastoupilo nově vedení, bylo v klubu asi deset dětí. V současné době je registrováno na 180 mládežníků. Roční členský příspěvek stojí dítě v průměru 1500 korun.

Kolínská atletika má víc jak stoletou tradici, což se odráží také v členské základně a její popularitě. Na atletický stadion chodí víc jak 500 dětí. Děti v přípravce platí roční příspěvek 2000 korun děti, které jezdí na závody, což je od kategorie mladších žáků, platí ročně 1200 korun.

Registrovaní mladí sportovci. InfografikaZdroj: Deník

Kliknutím infografiku zvětšíte.

NA VZESTUPU JE FLORBAL

Nejpočetnější základnu mají jednoznačně mládežnické fotbalové kluby. Je to ale dáno hlavně tím, že klubů je velký počet na vícero úrovních, od „vesnického" fotbalu až po nejvyšší soutěže. Mezi mladými sportovci ale čím dál častěji bodují i ostatní sporty.

Na Kutnohorsku je to kupříkladu florbal nebo judo. „Florbal patří v Kutné Hoře jednoznačně mezi nejoblíbenější sporty, mezi mládeží máme na dvě stě členů. Snažíme se florbal dělat dobře a to znamená mít hlavně dobré trenéry," uvedl za florbalový klub FBC Kutná Hora Jan Třískala. Podle něj je pro klub prioritou právě mládež. „V ní je budoucnost. Proto máme trenéry, které jejich práce baví a zároveň jsme schopni je i slušně zaplatit," vysvětlil Třískala.

Dalším populárním sportem mezi mládeží na Kutnohorsku je judo. „Judo je postavené na všeobecných sportovních základech a je pestré. Děti i ostatní členové si tak tréninky užívají často za doprovodu hudby a je to zábava, která je podložená dřinou. Judo má jen jeden kontakt - full, plný. Někdy prostě bolí, ale vše je úhel pohledu. Pro mě to znamená zocelení, trénink psychické odolnosti a neústupnost i v životě," představil v krátkosti judo Martin Horský, trenér čáslavského judistického oddílu při ZŠ Sadová.

Z utkání Býchory - Radim (6:1).
Šlo jim o všechno. Přesto se zachovali v duchu fair play

POMÁHAJÍ DOTACE

Ten se také dotkl finanční náročnosti tohoto sportu. „Také v judu záleží, na jaké úrovni ho provozujete. Baby judo je o dvanácti stech korunách ročně, dorostenecký reprezentant se už pohybuje od padesáti tisíc výše. Naštěstí dnes dobře fungují dotace, městské i republikové, rodiče tuto zátěž finančně nepocítí. Tak je zajištěna možnost sportovat dětem ze všech sociálních skupin," vysvětlil Horský.

A jak je to s finanční náročností dalších sportů?

Roční klubový příspěvek plavců TJ Sparta Kutná Hora vyjde například na tři tisíce korun, u hokejových Sršňů je to ještě o pět set korun více s tím, že první sezonu rodiče za malé hokejisty neplatí a navíc mají možnost půjčit si pro své ratolesti výstroj.

Z utkání Čelákovice - Velim (5:1).
Velim předvedla na závěr sezony kolaps